Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2007-06-08 13:45:48

Robert
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrován: 2006-08-25
Příspěvky: 0
Web

Re: Nezájem?

Hmm tak mám pocit, že terén je vážně v řiti, když musím být prvním, kdo sem něco napíše smile

Od konference pořád přemýšlím, proč mám v ústech divnou pachu z toho, že jsou teréňáci opravdu druhem na vyhynutí, což by byla neskutečná škoda, páč nebýt teréňáků, nejsou dnes ani kluby se svejma splachovacíma záchodama a ledničkama a rychlým připojením k netu... A hlavně nechápu proč je spousta klubů vůbec otevřená, když se mnohde a mnohdy jejich denní návštěvnost rovná počtu zaměstnanců?

Proč v ulicích přibývá víc a víc mladejch, co si sami se sebou nevědí rady a není kdo by jim na jejich cestě životem chvíli dělal garde?

Děláme tuhle práci jenom pro peníze? Nebo jen proto, že se dá skvěle a dlouhodobě kamuflovat? Nebo pro ten nezaměnitelnej pocit, když je v očích "klienta" cítit vděčnost za to, že není na celým posraným světě sám?

Nemám spasitelskej syndrom a nesnáším slova typu "dětičky, lidičky, dušičky...", ale dostávám dost často dost příjemný zpětný vazby, že je fakt dobře, že existují nějaký divný týpci, který jsou spolu s "klientama" po jejich boku a už jde o špinavou uličku, kde čpí moč nebo rozpálený parkoviště mezi panelákama nebo nádraží s překofejnovanejma důchodcema, který zbytečně prudí nebo fakt hodně špatně vyspalej policajt, který si chladí žáhu na vykuleným skejákoj... těch příkladů bych mohl napsat desítky...

Proč to dělám já? Protože krom toho, že asi neumím vážně nic jinýho, tak rozhodně ne pro peníze, páč se svým "nevzděláním" na tom tabulkově nejsem nijak skvěle... Ne proto, že bych využíval možnost "dělat, že dělám"...

Dělám to proto, že mne uspokojuje ta potřebnost nějakýho divnýho týpka v ulicích! Proto, že před 17 lety bych dal nevím co za to, aby mně nějakej divnej týpek oslovil s nabídkou rady, pomoci, podpory, průvodcovství........

Myslím si, že čistej, plnohodnotnej terén je hlavně o tom! A jsou to slova mladejch lidí, co tráví svůj život na ulici a tlučou se ode zdi ke zdi vlastní hlavy...

Takže, co dát do podmínek přijímacího řízení na terénního pracovníka?
Hledáme divnýho týpka, co mu nevadí mrznout na ulici s hejlem u nosu a zhuleným "klientem"?

Fakt nevím...

Offline

#2 2007-06-08 16:09:40

Hela
Člen
Místo: Blansko
Registrován: 2005-05-18
Příspěvky: 14
Web

Re: Nezájem?

Ahoj Robete, jsi rychlejší než já! Dneska jsem se se na to chystala!
Já ti teda nevím, ale celý mě to přijde jako hodně nafouklá bublina. Co já si pamatuju - cca 7 let, tak nikdy nebylo nějak extra moc teréňáků. Samostatných. Většinou byli spjati s klubem. A také - to je podle mě důležité, ta funkce, pracovní pozice se jmenovala streetworker, terénní pracovník, i když pracoval v klubu, protože to bylo moderní. A i z názvu pozice tedy ti pracovníci klubů více šli do terénu.
Nyní, když začíná převládat kontaktní a  poradenský model, se pracovní pozice jmenují jinak a i tady může být úbytek streetů vidět - ale jen papírově.
Takže já osobně moc stagnaci nevidím, je pravda, že se o terénu moc nemluví a převládají kluby, ale je to daný poptávkou po tématech.
Mě třeba terén baví, ale když vidím, jak máme narvaný klub, nebudeme mermomocí chodit do terénu, jenom proto, abychom ukázali jak jsme dobrý.
A ještě jedna věc mě na tom docela zaujala. I když si vás všech teréňáků vážím a mám vás ráda, tak mě hodně nebaví, jak vyzdvihujete terén, jako něco lepšího, skvělejšího a v podstatě se pasujete do pozice buddhy! Myslím, že nemá cenu vyzdvihovat jedno nebo druhý, všichni děláme stejnou práci, někdo jen holt v těžších podmínkách. Ale je to tvoje volba, stejně jako já bych nikdy nešla chodit do zimy. Jen proto, že někdo to má syrovější není přece lepší. my klubáci zase můžeme argumentovat tím, že v klubu se s klientem udělá mnohem více práce než na lavičče v parku.
A stejně skoro každý teréňák má nějaký svoje zázemí, nebo kontaktní místnost, kde se může ohřát, kde si může vzít klienty. Takže kdo je tedy opravdu čistý teréňák?
Takže zpět ke stagnaci! Je opravdu stagnace??? Nebo to jen někdo nahodil a lidi se toho chytli, aby se terén zase dostal do povědomí?
Hela

Offline

#3 2007-06-13 20:26:14

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Nezájem?

Ahoj oba smile Hele, podle me, aby mela tahle diskuse nejaky smysl, mela by se: 1) rozsekat na KONKRETNI okruhy, otazky a 2) mel by sem nekdo chodit a psat. Jinak mi to prijde zabite. Zatim je to vseobjimajici ledacos s nakouslyma paradnima tematama...a to je vse. Bavit se o vsem a o nicem je fajn ve skole u zkousky ale ne tu smile

Offline

#4 2007-06-15 17:46:58

Rezdet
Člen
Registrován: 2007-06-02
Příspěvky: 0

Re: Nezájem?

Ahojte, souhlasím s Martinem, že úvodní text je více než dlouhý a také obsáhlý. Konkrétnější téma by mu prospělo. Přesto se vyjádřím - se streetem stojíme na úplném začátku a jsme opakem běžné praxe. My prvně vybudovali klub a ikdyž je celkem narvaný, pořád jsme řešili, že na ulici zbývá hodně "týpků".  Na konfrenci mě celkem posteskující příspěvky na téma stagnace streetu nezničila, ale naopak paradoxně vybudila k nadšení, že do toho chcem jít. První krok - rozhodli jsme se nesměle uskupit vedle PS NZDM v MSK ještě PS STREETu - kde se bude zabývat jen streetem. Tož tolik. Budu se těšit na konkrétnější debatu.

Upravil Rezdet (2007-06-15 17:49:16)

Offline

#5 2007-06-16 18:44:30

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Nezájem?

Cau,no to ustaveni PS pri pracovni skupine je super napad! Ona bude mozna i nejaka celorepublikova skupina, pod CAS, no ale to se uvidi. Ja bych chtel. Samo ale, ze zaklad je ve skupinach - lidi se v regionech znaji vic, maji prehled kde kdo je a co dela, no a taky se vic vidaji. Tak uvidime co dal smile

Offline

#6 2007-06-21 20:55:05

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Nezájem?

AHOJ, TAK COPAK? BUD SE BUDEME BAVIT, NEBO NE. MNE PRIJDE SKODA SE NEBAVIT. NECHCU VYHRAVAT (RAD BYCH, ALE NA TUHLE PAST SI DAVAM BACHA). TAK JAK? KURWA, KTO COS POWIE? W PRZYPADKU ZE NIKT NIC NEIPOWIE, TO ZYGNE NA CALA KOMUNIKACJE NA TEJ STRONIE. NAWET NIE TYLKO NA TEJ STRONIE, NA CALA KOMUNIKACJE. ZEGNAJCIE, ZOLWIE.

Offline

#7 2007-06-23 14:01:44

DanC
Člen
Registrován: 2005-04-05
Příspěvky: 24

Re: Nezájem?

CZEή KOLEGO.
ODPOWIADAM TYLKO DLATEGO, ¯E PISA£EŒ PO POLSKU. I TEGO JA BARDZO CENIÊ. WIESZ, TAK S¥DZÊ, ¯E TERAZ NIE JEST PORA NA DYSKUSJE, ALE NA PRACE, I TO BARDZO SZCZEGOLOWO. MUSIMY NAJPIERW MIEÆ SPORO DOŒWIADCZEÑ, PO TO, ¯E BY DYSKUSJA BY£A KU CZEMU. JU¯ MNIE TYLE NIE POCI¥GA DYSKUSJA O STREETWORKU, JE¯ELI JEST TAK MA£A GARSTKA STREETWORKERÓW. I DO TEGO BARDZO M£ODYCH. RACZEJ PREFERUJE, ¯E BY ZAMIAST DYSKUTOWAÆ TUTAJ, BYLI WE MIEŒCIE I ROBILI SWOJ¥ ROBOTE smile
NO, TO NA TYLE.
DANIEL

Offline

#8 2007-06-27 14:09:51

matus 27
Člen
Registrován: 2007-06-27
Příspěvky: 0

Re: Nezájem?

Ahoj,
jsem Matus, Praha Modrany, proxima, dneska oslavuji narozky dva roky strýtem.  Poradame taky akci Na Beránku, takové odriznutejsi sidlistatko, kde uz se strytuje s rocni pauzou od r.1898, hlavni hvezda bude malování na zed základky s Vladimirem 518, tak jsem tu, ale neumim moc polsky, a tohle neni PAS, ale čAS. M.

Offline

#9 2007-06-27 20:54:35

Jožin
Člen
Registrován: 2005-05-27
Příspěvky: 12

Re: Nezájem?

Ahoj, tak nyní ještě zpráva z Moravy a to česky.. My to v Ponorce přes léto balíme a vyrážíme do ulic a na skatepark, kde budeme mít malinkou základnu. Navazujeme na roční street kolegyně, která nám to výborně "obšancovala" a nám to vpodstatě přistálo na talíři. Mladí jsou venku, my jdeme za nimi. A když se na našem malém městě setkali tudleva 4 streetworkeři (NZDM and K-centrum), tak já si nedovolím mluvit o soumraku streetu.
Jožin

Offline

#10 2007-07-18 14:10:37

Nata
Člen
Registrován: 2007-07-18
Příspěvky: 0

Re: Nezájem?

Ahoj, mam dojem, že se spousta věcí jenom mele a mele a nic se nedělá!
Jak je na tom streetová pracovní skupina?
Jo a Roberte...Co chceš slyšet?? Nebýt Tebe- neni terén?!!
Nejsi jedinej:)

Offline

#11 2007-07-19 11:39:23

Hela
Člen
Místo: Blansko
Registrován: 2005-05-18
Příspěvky: 14
Web

Re: Nezájem?

No právě Jožine, já si taky nemyslím, že je soumrak steetu, pořád se o tom mluví, ale podle mě je to nafouknutá bublina, kterou někdo vypustil a všichni se toho chytli. Mimochodem, taky chodíme přes léto víc ven a klub zavíráme, je to normální přizpůsobování cílové skupině, že.  Hela

Offline

#12 2007-07-23 09:21:28

Alice
Člen
Registrován: 2007-07-23
Příspěvky: 0

Re: Nezájem?

Ahojte všichni co se zajímáte o terén a diskutujete na tomto portále. Pár slov za mě: dělám terén velmi krátce (rok ), ale za to s velkou chutí a zájmem. Dává mi svobodu, vidím v tom smysl - stejně jako v klubové práci. Můžem tu klidně strávit zas nějaký ten čas diskuzema a dohadama o tom kdo to má v práci těžší - teréňáci nebo pracovníci na kubu? Já si myslím, že každá práce má svá specifika, krásu i uskalí. Každej sme holt stavěnej na něco jinýho. Chtělo by to podle mě nějaký konkrétní kroky k tomu jak vše posunout dál. Souhlasím s Martinem, že by bylo fajne mít pracovní skupinu ohledně terénu nejen v našich pracvních NUTsech, ale i na samotném čASE!!! Martine co s tím provedem? Nebo mě ještě napadá možné setkání - seminář na konci léta kde by se vydiskutovalo ce teda s terénem dál - uviděl by se zájem o tento styl práce...
Jinak zatím čauky a pišme pišme a máme o čem přemýšlet!!!!Alice steetice z Ponorky

Offline

#13 2007-10-01 22:43:06

MATUSEK
Člen
Registrován: 2007-10-01
Příspěvky: 1

Re: Nezájem?

Nazdar dalo mi to, ale prci, zapomnel jsem totiz heslo. Tak jsem se prejmenoval. Doufam ze jsem polskou sekci moc nenastval, polstina lepsi nez italstina nebo ahmarstina ci oromstina to bych uz nerozumel vubec nedej boze romstina, takze to mela bejt jako omluva.
Streetice z ponorky to tady nejak potopila jinak si to nedokazu vysvetli sestrelila to uplne celý.  Doufam ze to beres jako for jinak si zavaruju na pristi omluvi.
Jinak jsme trochu vylepsil ten zamek na maringotce, ale dalo mi to fusku, kdyz jsem chtel nejakou pomoc - tak mam pry byt trpelivy a snad prijde nebo jsem si o ni nerek dost srozumitelne tak uvidim.
No nakonec jsem to poplet i s neschopenkama. poslal jsem listek cislo jedna misto tri - nemuzu totiz chodit, mel jsem neco s kolenem tak se dolecuju.
Jinak bych taky chtel ziskat prezentaci od Marcela z Offenburgu,  co visela na Webu, poskytnete mi to nekdo jestli to mate. No jeste pisu neco do skoly o strýtu, tak estli mi nekdo doporuci neco na cteni treba i neco v anglictine a samo   v cestine nemusi to byt jen o strytu, ale treba o rozhovorech nebo individualni praci nebo praci se skupinou a komunitou nebo treba Gilbert.   Doufam ze me taky nenechate viset moc dlouhou samotnyho nez me roztrhaj krkavci a havrani   
jsme v tom dobry. tak cau

Offline

#14 2007-10-11 09:41:48

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Nezájem?

Nejsem Robert co zakládal tohle téma, ale přesto je mě špatně z tvejch osobních útoku na někoho, kdo se snaží diskutovat. Stylem tvýho psaní mě připadáš spíš ty jako "divnej týpek".

Offline

#15 2007-10-23 17:46:20

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Nezájem?

666 atd.
Ahoj, ja se odmlcel, ale asi sem zpatky. K 666: bylo by dobre kdyby se clovek nejak podepsal, holt je dobry kdyz lidi vi s kym se bavi (tajemni neznami na netu uz jsou huste ohrani). Navic nas je v repusblice par, takze si myslim ze neva kdyz to zkusi. Jinak 666 ma na Roberta dobre pripominky. Souhlasim s nima. Jenze jde souhlasit s obema a clovek se tim neztrapni, proste dva uhly pohledu. Ja sam jsem ale dost za Robertem, jelikoz ho znam a vubec mi neprijde ze mele z vody. Ono je tezke napsat sve pocity ze vztahu klub vs teren, jelikoz se do toho nikdo nepusti.  A pak je lehke vse rozkouskovat a zesmesnit. Taky je lehke vytrhat veci z kontextu a navazet se do nich. No a co me dostalo je to, ze tady zaznely prizpevky, ktere byly fakt nepochopenim, a to byla nejaka forma manie ve stylu "Robert chce slyset ze je drsnej" a my mu to teda nereknem. On to nechtel slyset smile . HELE, NECHCETE SE BAVIT O TERENU???

Offline

#16 2008-09-13 12:06:08

terenak14
Člen
Registrován: 2008-04-17
Příspěvky: 2

Re: Nezájem?

ahoj,
tajemna neznamost ma svoje vyhody, treba muze odbourat nejaky predpojatosti a pak se vic zamerit na obsah napsaneho nez na osobu. To je pro me na diskusi dulezite srovnavani a tribeni nazoru. A taky se citim lip.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK