Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2014-09-30 18:04:31

Janča
Člen
Registrován: 2014-09-30
Příspěvky: 1

"kontrola" věku u dětí

Protože se v našem NZDM potýkáme s podobným problémem - jsme registrovaní jako služba pro cílovku od 11 let, ale snaží se k nám prostřednictvím lhaní dostávat, dle našeho názoru, mnohem mladší děti (tak 9 let), kopíruji dotaz ze sekce "Otázky a odpovědi" a taky prosím o radu...

Dobrý den, pracuji v nzdm pro děti od 6-15 let. Máme rozdělené místnosti pro děti od 6-10 let a pro děti od 11-15 let. Chtěla bych slyšet názor na to, jak zjišťujete věk u nových uživatelů? V poslední době se totiž setkáváme s tím, že si děti vymýšlí věk podle toho, do jaké herny se jim chce víc chodit a u některých nelze pouze odhadem říct, kolik mu je let. A jak řešíte situace, kdy má dítě přejít z důvodu dosažení věku z jedné místnosti (pro menší děti) do druhé (pro větší děti), ale dítě je mentálně na úrovni menších dětí a do větší herny nechce zatím chodit. Děkuji za názor.

Offline

#2 2014-10-15 13:43:18

bohunkaa
Člen
Registrován: 2013-07-01
Příspěvky: 1

Re: "kontrola" věku u dětí

Ahoj,

u nás to řešíme tak, že pokud se nám zdá uživatel vzhledově výrazně mladší, nejprve s ním hovoříme o tom, že jsme služba až od 11-ti let. Případy, kdy daný zájemce v pokročilém individuálním kontaktu sám sdělí, že mu není 11 let, nejsou ojedinělé.   Pokud od nás takový uživatel nechce nic, co by vyžadovalo základní sociální poradenství (v podstatě odkaz na nějakou další službu) pak většinou klub opouští s informací, od kdy bude moci na klub chodit a kdy pořádáme akce pro veřejnost, na které může přijít i on.

Pak je situace, kdy zájemce i v dalším kontaktu stále tvrdí, že je mu již 11let. Pokud se i s kolegy shodneme, že zájemce vypadá opravdu pod 11 let, sdělíme mu tento svůj dojem s tím, že by bylo dobré, kdyby při další návštěvě svůj věk nějak dokázal – přinesl žákovskou, průkazku ZP či nějaký dokument, na kterém je jeho rok narození. Pokaždé buď dokument daný zájemce přinesl nebo už příště sám nepřišel. Ještě se nám nestalo, že by s tím měl někdo problém.

Kromě případů, kdy se nám jeví zájemce výrazně mladší (nebo i starší), věk nepožadujeme doložit. Je to na zvážení, zda a v čem Vám bude komplikovat práci to, že budete mít ve službě třeba o trochu mladší uživatele, kteří budou mít nižší ročník narození, než je skutečnost. Nám se stalo, že i uživatelé, kteří nám přišli vzhledově ve věkovém limitu, třeba po dvou letech přiznali skutečný rok narození. A bylo to zajímavé téma pro další kontakt. Jejich nejčastějším důvodem bylo, že prostě neměli kam jinam chodit. A že službu využili o rok, dva dříve nepřineslo žádnou újmu. Jen to, že byli zachyceni službou o trochu dříve.

Bohunka

Upravil bohunkaa (2014-10-15 13:43:54)

Offline

#3 2014-10-19 20:22:00

Aleš Herzog
Člen
Registrován: 2005-03-30
Příspěvky: 48

Re: "kontrola" věku u dětí

Zdravím velice. Dvě poznámky: Nízkoprahovost je o práci s prahy programu s cílem oslovit tu cílovou skupinu, kterou si zařízení za svoji zvolilo. Pro děti, kterým je jedenáct, není anonymita žádné téma. Neanonymní evidence je neodrazuje, čili klidně chtít po nich prokázání věku je možné a legitimní. Služba může tuto podmínku vyžadovat, a pokud bude pracovat s dostatkem dětí v nepříznivé sociální situaci, není to nic proti ničemu... Dovolím si k tomu ještě jednu poznámku. Často si NZDM stanovují cílovou skupinu ve znění "děti od  6, (11), (13) let věku. Tím ale popíráme přirozené milníky v životě dětí, kterými je nástup na základní školu, přechod do 5. třídy, přechod na střední školu atd. Tyto formulace vymezující CS by mi hlavně u menších dětí přišly logičtějí. Stanovení dle věku tedy data narození nepřirozeně rozděluje od sebe vrstevníky, kteří spolu chodí do třídy - někteří docházet do klubu mohou a někteří nikoliv... Pro sociálně vyloučené lokality si dokonce dokážu představit velmi odvážnou formulaci pro vymezení cílové skupiny: "děti od chvíle, kdy je rodiče pouštějí ven bez dohledu dospělé osoby"....

Upravil Aleš Herzog (2014-10-19 23:03:35)

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK