Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2011-01-28 14:20:20

Milada
Člen
Registrován: 2009-10-02
Příspěvky: 1

Re: oznámení o pobytu klientů

Ahojte,
zajímalo by mě zda se s touto situací setkáváte a jak ji řešíte.
Obrátil se na mě jako na terénního pracovníka sociální služby pracovník PčR, abych jim řekla kde se zdržuje jedna naše klientka. Později jsem zjistila, že jí chtějí doručit nějaké písemnosti.
řekla jsem jim, že jim tyto informace nemohu dát, jelikož jsem vázána mlčenlivostí dle zák. o sociálních službách. Pracovník PčR se ohrazoval tím, že jim jako orgánům činným v trestním řízením musím poskytnout informace. Na to jsem tedy argumentovala, že zde nejde o trestní řízení a proto nemohu informace poskytnout. Jemu se to zprvu zdálo divné, že chtějí jen vědět kde se zdržuje, že to žádné citlivé informace nejsou. Někteří s klientů ( pracuji převážně s bezdomovci) bydlí ve skvotech a podobných obydlích a tak si myslím že bych je mohla vystavit i riziku kdybych řekla kde se zdržují. Nakonec po tom co jsem mu ukázala zákon o soc. službách a pak § 367 a 368 trestního zákoníku týkající se ohlašovací povinnosti trestných činů, jsme se domluvili, že mohu svým klientům vyřídit když se na mě PčR obrátí, aby se tam zastavili a písemnost si přebrali. Můžu jim také vysvětlit, že i pro ně (klienty) bude dobré když budou vědět co v těch písemnostech je.
Trochu bylo nepříjemné, že si to může PčR vykládat tak, že s nimi nechci spolupracovat, pracuji pod městským úřadem (v sociální službě) a celkem pociuji tlak ze strany úřadu abychom se všemi spolupracovali (zatím jsme to snad nějak ustáli :-).
Zajímaly by mě Vaše zkušenosti a také jestli nevíte za jakých situací jsme jako soc. služba povinni poskytnout informace když se opravdu jedná o trestní řízení  a nebo je po nás vyžaduje správní orgán. Když jsem se ptala městského právníka tak mi říkal, že tedy musím poskytnout informace když mě vyzvou v trestním řízení, správnímu orgánu a také exekutorovi. No mi se to moc nezdá:-).
Díky za Vaše reakce.

Offline

#2 2013-03-25 17:33:28

Helena
Člen
Registrován: 2013-03-25
Příspěvky: 1

Re: oznámení o pobytu klientů

Ahoj Milado, jsem taky teréňák a taky při MěÚ. Mě se podařilo četníkům vysvětlit, že jsem služba a mlčenlivost mi může prolomit pouze soud, už i SPOD a samože, když se jedná o trestné činy, ktré se týkají ohlašovací povinnosti, tak hlásím. Exekutorvi ani správním orgánům info neposkytuji (jestliže uživatel sám nesvolí). Pomohlo ti tohle info? Helena

Upravil Helena (2013-03-25 17:33:53)

Offline

#3 2013-03-27 12:10:10

Milada
Člen
Registrován: 2009-10-02
Příspěvky: 1

Re: oznámení o pobytu klientů

Tož ani už ne :-). Ale díky. Taky jsme to jako služba nějak ustáli. Spíše jsme PČR zahltili výše uvedenými předpisy, o kterých tam do té doby neměli ponětí :-). Ovšem naši spolupráci to nezlepšilo, nuž co už. Tehdy mě zajímaly nějaké  další zkušenosti z jiných služeb v této věci. Každopádně dík.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK