Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2012-05-09 12:41:09

Václav
Člen
Registrován: 2011-09-27
Příspěvky: 2

Re: Kondomy

Ahoj, zajimalo by me, jak to mate s rozdavanim kondomu lidem pod 15 let. Jde o to, ze takto mladi lidé tim implicitne priznavaji sex. Pokud je zaroven toto rozdavani provazeno rozhovorem na dane tema, (coz by asi melo), tak se tu informaci muzeme dozvedet i explicitne. Vyplyvaji z toho ruzna moralni a taky zakonna dilemata. Prvni z nich je to, ze predcasny sexualni zivot /navic kdovi s kym ???/ je pro deti spis riziko, nez prinos a zadruhe do hry vstupuje trestni zakonik a zakon o socialne pravni ochrane deti a oznamovaci povinnosti ....
Z druhe strany stoji argument, že kdyz ten kondom nedostanou, tak se spolu vyspi stejne, jenom bez kondomu, a to je samozrejme horsi nez s nim ......

Jak to resite u Vas?

Václav

Offline

#2 2012-05-11 12:17:07

Bohunka
Člen
Registrován: 2012-05-11
Příspěvky: 1

Re: Kondomy

Ahoj,

ohledně rozdávání kondomů pod 15 let se domnívám, že to není nic proti ničemu.

To, že chtějí kondom není ještě přímý důkaz k tomu, že ho hned použijí k sexu. Já jsem se setkala s tím, že mladší uživatelé služby ho chtějí hlavně proto, že se s ním chtějí seznámit, zkrátka prostě jen " ošahat". A když budou mít do budoucna zkušenost s tím, jak vypadá, jak se ním pracuje atd., je to jen dobře.

Rozhovor o tom, k čemu slouží, jak se používá a další info by měl v téhle situaci proběhnout vždy a  já bych ho také doplnila  tím, že sex je u nás povolen až od 15 let( plus proč to tak je, jaké hrozí následky - psych. , zdrav., právní). A seznámit uživatele s tím, že  když se mi svěří s informací o tom, že sex provozuje i já mám povinnost to hlásit.... Dobré je tom mluvit - lze i v obecné rovině: např. Proč někdo chce mít styk tak brzy? Co je na tom lákavé? Jaké to má následky?

Pokud se téma sexu pod 15 let opakuje častěji, využila bych ho i na preventivní program v NZDM, např jako odpoledne na téma Sex pod 15.

O samotném hlášení - tam by to bylo asi na dlouhé psaní, jak systém v praxi funguje (Doporučuji obecnou informační schůzku s patřičnými orgány sociálka, PMS, optat se jich, co dělají, když někdo hlásí dobrovolný sex pod 15, jak to řeší - a co tím vyřeší...)To může pomoci etickém dilematu i tomu, že člověk neudělá více škod než užitku.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK