Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2011-06-13 10:38:14

honzaf
Člen
Registrován: 2011-06-13
Příspěvky: 0

Re: Děti z NZDM na výletě

Chtěl bych se zeptat jak máte ošetřené výlety s dětmi pod 15 let. Máte souhlasy rodičů s výletem? Kdo má zodpovědnost za dítě během výletu? Vzhledem k principům nízkoprahu tedy hlavně pricipu anonymity, bychom neměli od dětí chtít písemný souhlas rodičů s tím, že dítě půjde s námi. A jak je s tím, kdyby se dítě zranilo? Tam je přeci zodpovědnost taky na nás ne?

omlouvám se pokud jste tohle už někdy na fóru řešili, ale nemohl jsem to nikde dohledat.

Offline

#2 2011-06-15 16:09:09

Jožin
Člen
Registrován: 2005-05-27
Příspěvky: 12

Re: Děti z NZDM na výletě

Ahoj. Ono je potřeba brát v potaz to, že anonymitou se myslí ze strany klienta MOŽNOST anonymity. Tedy pokud je možná a klient to chce, tak je v anonymitě. Pokud se ale podniká něco, kde anonymita není možná, tak pak je na klientovi, zda danou akci chce absolvovat či ne. Tedy je dobré mít manuál, kde máte popsáno, jak se se nakládá s osobními údaji klientů v jednotlivých případech (píšete projekt s kloientem, účast na víjezdních akcích, kleint dělá OPP v zařízení, klient něco daruje, případová práce...). Tedy že při výjezdu vyžadujete pro ty a ty potřeby (zdravotní problémy, porušení pravidel a nutný odvoz klienta...) ty a ty údaje (např. adresa, telefon na rodiče, souhlas rodičů, datum narození...). A následně mít popsáno, co s danými údaji děláte po zkončení akce.   
Pokud to tedy shrnu, tak by ideálně mělo být popsáno: situace kdy jsme v kontaktu s citlivými údaji, jaké údaje u kterých situací zpracováváme, zdroje údajů, jak je zpracováváme, proč je vlastně potřebujeme, kde je uchováváme a jak je zabezpečujeme a lidi, kterým mohou být ukázány. A nezapomenou na prohlášení o ochraně osobních údajů.
To je papírování, co? :-)

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK