Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2010-08-03 09:33:57

Lenka_Kulichová
Člen
Registrován: 2010-06-10
Příspěvky: 0

Re: Etické dilema "Oznamovací povinnost"

Zdravím! Poslední dobou naše NZDM žije případem, kdy jsme museli řešit oznamovací povinnost. Jednalo se o sexuální zneužití dívky starší 15ti let klukem (18 let), který byl její známý..Přišla nám to říct a v tu chvíli se to rozjelo. Původně byla naštvaná a chtěla to řešit okamžitě a hned, jen potřebovala znát postupy. Sjednali jsme si schůzku s OSPOD na městě (s naší kolegyní) a ta to pak také oznámila na policii.. No v podstatě oznámení nebylo okamžité, protože jsme chtěli, aby to oznámila spíš klientka a aby to věděli rodiče. Na tom jsme společnými silami s OSPODem pracovali. Nakonec se klientka začala cukat, ale v podstatě už se nedalo nic vzít zpět. Takže dorazili policajti na pozváni kolegyně z OSPOD (naštěstí taky známí, takže všechno v lidské rovině, nechtěli nás podtrhnout..v pohodě)..a k čemu že se to chci dobrat? K tomu, že v současné době to nevypadá, že to dopadne. Celý klub tím žije..mezi klienty jsou 2 tábory, kdo se přiklání na čí stranu..a my pracovníci čekáme, co se stane. Musím se přiznat, že je to pro mě dost náročný a hodně se musím soustředit na to, že dokud se nic neprokáže, tak prostě se nic neděje. Nicméně klienti sami vnímají toho kluka jako vinného a čekají, zda systém pracuje spravedlivě..To samé teda se svou naivitou očekávám i já. Teď řeším to, jak se pak budu moci klientce podívat do očí. Prostě jsem neměla jinou možnost, ale jak mám poslat klienta "do pekla", když sama budu mít pochybnost, zda to dopadne v jeho prospěch i po tom, co si prožije od svého okolí, rodičů, systému? Nevím, zda jsem se do toho nezamotala. Má otázka zní: Jak řešíte toto dilema vy? Máte nějaký postup? S kým spolupracujete? Jak můžete oznámit Tč, když o klientovi nemáte žádné informace (anonymita)? Dík za každou reakci.

Offline

#2 2010-08-10 18:04:11

Mirec
Člen
Registrován: 2010-03-15
Příspěvky: 0

Re: Etické dilema "Oznamovací povinnost"

Ahoj, nevím jestli tomu co píšeš dobře rozumím, zní to celkem zamotaně. My jsme u nás měli podobnou situaci, jen se jednalo o klientku mladší 15let s našim jiným klientem. Určitě co se týče chodu v klubu, je nutné, aby bylo jasné, že nestojíte ani na jedné z obou stran. Třeba pomůže vědomí toho, že i ten kluk který to udělal, má sám nějaké potíže a potřebuje také podporu klubu.  V tuto chvíly by bylo dobré, aby ho měl na starosti někdo kdo dokáže být nyní nezaujatý a tu holku měl zase jiný pracovník. Klientce se do očí klidně můžeš podívat, protože jste nabídli to co bylo ve vašich možnostech a bylo již na klientce, jak se rozhodne. U nás panovalo napětí chvíly. Klienti díky tomu zjistili, že jsme objektivní, nesoudíme a že a se stane cokoliv, vždy je tu jejích klíčový pracovník pro ně. Většinou jim stačí podpora jednoho pracovníka, což jim stačí, nemají potřebu se bavit s tím druhým, který má třeba tu holku, ale postupem se vše dá do normálu. Jak se zachová systém to nikdo neví, někdy projde cokoliv a bude za to třeba ta holka.  Přesto jste tam pro ně i vy, a se stane cokoliv. Celá situace posílí jak tým tak celou skupinu. Doporučuji supervizi.
Nevím jestli ti to co jsem napsala pomůže.
Držím palce a napište, jestli se to změnilo a jaké se udělaly pokroky. Díky Mirka

Upravil Mirec (2010-08-10 18:08:34)

Offline

#3 2010-08-12 09:35:03

Lenka_Kulichová
Člen
Registrován: 2010-06-10
Příspěvky: 0

Re: Etické dilema "Oznamovací povinnost"

Ahoj! Tak jsem věděla, že jsem do toho zamotala spoustu věcí (jak to běží v klubu, co se děje ve mně, jak to řeší okolí klientů i naše malé město), ale v podstatě mi šlo hlavně o proces oznamování. S klientkou i klientem pracujeme nezaujatě (v ten den oba přišli a bylo super, jak klient zaplul do kanclu s pracovníkem a klientka si zabrala naší kontakačku..oba dostali sumu info, co potřebovali v dané situaci). Emoce si řeším na supervizi, už jsme to jako téma měli a zřejmě mít ještě budeme..:) Já spíš hodně řeším to, jak v podstatě toto oznamovat, narazili jsme na to, že pokud bychom neměli dobrou spolupráci s OSPOD, tak si s tím moc nevíme rady, jelikož klienty neznáme - to je jedna věc - ale asi bychom to museli řešit klidně i anonymně typu: Přišla k nám taková..maková..řekla nám to a to, tak to oznamujeme..a policie a činí co umí..Ale spíš mi jde o to, že prostě klientka nechce oznamovat a my musíme..no je to asi jen možná čistě na tu supervizi jako krásné etické dilema..jen jsem chtěla zjistit, zda se taky potýkáte a nemáte nějaké fígle, jak by to šlo nějak zmírnit..(klienti ví, že máme oznamovací povinnost, ale občas se jim to stírá s "bonzáctvím", obzvl᚝, když mají k policii vztah jaký mají..). Dík za reakci.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK