Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2012-02-29 18:43:33

Radek
Člen
Registrován: 2012-02-29
Příspěvky: 0

Re: proč nechodit do nízkoprahu?

Zdravím!

Zkusím stručně popsat, o co mi jde, ale možná se mi to stručně nepovede…
Pracuju v nově založeném nízkoprahu (fungujeme od ledna) a neustále se nám stává, že nám do klubu v době otvíračky chtějí chodit (nárokují si vstup a vstupují) lidi, kteří tu nemají co dělat. Bohužel jsou to také např. zástupci vedení města…

Snažíme se na všechny strany vysvětlovat, proč není možné, aby si to jen tak přišli okouknout, jakým způsobem to narušuje práci, kterou děláme atd. Narážíme ale na docela tuhý odpor a nepochopení k našim pravidlům. Z části je za tím „politická“ situace ve městě a trochu komplikovaná historie zdejších nízkoprahů (tyhle věci asi hned teď neovlivníme), ale zčásti jde o zjevné nepochopení principů nízkoprahu a v podstatě i sociálních služeb.
A v tomhle bych se chtěl poradit – jaké argumenty se vám osvědčily při vysvětlování vaší práce a zdůvodňování, proč není NZDM volně přístupné pro kohokoli?

Budu rád za jakoukoli inspiraci :) Díky.
Radek Kalfus

Offline

#2 2012-03-01 10:40:21

MarZik
Člen
Registrován: 2012-03-01
Příspěvky: 0

Re: proč nechodit do nízkoprahu?

Zdravím! Napadají mě velmi obecné věci, ale podle mých zkušeností fungují: úředníci nejsou cílovou skupinou, v otvírací době má do zařízení přístup jen cílová skupina. Zařízení je chráněné prostředí, pocit bezpěčí zajišují pracovníci - je na vás, koho do klubu vpustíte.

Offline

#3 2012-03-01 18:22:49

Radek
Člen
Registrován: 2012-02-29
Příspěvky: 0

Re: proč nechodit do nízkoprahu?

Díky za reakci. Zkoušeli jsme, někteří (např. místostarosta) ale toto nechápou. Tudíž to budou zkoušet dál. Chystáme schůzku s vedením města, kde se to pokusíme vyjednat. Nejsem si jist, zda tyto prosté a srozumitelné argumenty zaberou. Možná je to spíš o osobnostních rysech některých konkrétních osob sad
Přitom třeba s OSPODem jsme si vyjasnili mantinely a možnou spolupráci bez potíží...

Offline

#4 2012-03-01 21:23:12

Markéta Polová
Člen
Registrován: 2012-03-01
Příspěvky: 0

Re: proč nechodit do nízkoprahu?

Ahoj. Měli jsme obdobný problém. Uspořádali jsme den otevřených dveří. Letáky ke DOD jsme přinesli příslušným institucím osobně(školy, MěÚ, OSPOD, atd..), pokecali jsme si, navázali dobré vztahy už tam, a dali kontakty. V klubu pak viděli prostředí, informační tabule (jen z velkých archů papíru doplněných obrázky a stručnými texty pro laiky, kde byly zdůrazněny naše hlavní zásady), to, co tam děcka dělají a my jsme jim slušně řekli, co jsme potřebovali. Nikdo z těchto lidí nemá potřebu k nám nějak chodit, komunikují emailem, telefonem, a případně si DOMLUVÍ schůzku. Problém ale přetrvává s rodiči, kteří se na náš den vykašlali a my jim teď jednotlivě složitě vysvětlujeme co a jak - no, rádi nejsou... Pokud si kdokoli přijde jen tak, na dveřích u vstupu máme cedulku se stopkou, kde je napsáno, že jsme anonymní služba, poskytujeme uživatelům bezpečný prostor, atd...a u toho jsou kontakty. Neodbytné lidi na toto upozorníme a řekneme jim, že bychom porušovali práva USS a v podstatě i zákon.

Offline

#5 2012-03-12 16:09:08

Radek
Člen
Registrován: 2012-02-29
Příspěvky: 0

Re: proč nechodit do nízkoprahu?

Ještě jednou díky za reakci. Uvedené věci jsme v podstatě udělali, někde to přijali bez potíží (např. zatím všichni rodiče, kteří přijdou; také na OSPOD je to OK), někde to přijmout nechtějí, ale zatím to respektují. Ze strany těch, kterým se to nelíbí, padají různé argumenty - že to dětem přeci nevadí, když se přijdou podívat, že se přehnaně uzavíráme, že přeci stejně neutajíme, kdo sem chodí, že je nutné nás kontrolovat (přepadovkou, jestli tu třeba nehulíme)... Ten poslední argument je pro některé zřejmě dost důležitý a existence stávajících kontrolních mechanismů (vnitřní v naší organizaci a ze strany inspekce) je neuspokojuje.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK