Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2009-06-23 09:46:07

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Služba

Služba

Jeden den v klubu PVC Blansko: pro inspiraci, k diskusi. Bylo by fajn kdybyste také přispěli nějakým popisem služby nebo situací a společně jsme o tom podiskutovali a možná by z toho časem vypadlo něco zajímavého, minimálně nás to alespoň pobaví.

10.6.09    PVC klub

13.15 doráží 1 klient na individuální rozhovor (od 13-14h můžou klienti dojít na pokec nebo na makec a pak tu zůstat do otvítačky ve 14h). Ježek 17let, přišel vyřízený, moc nespal a v práci nebyl, protože jí je málo, ale našel si šikula další, jako helfl. Ale bohužel zrovna taky práci nemají.
Po 15min, z půlky naučeně a pravidelně, se stavuje další klient - Potkan. 20let. Práci nemá, ale jde večer na měď a příští týden pojede na pracák. Odkládá to ale už  asi 1 ½ měsíc. Má holku, která s ním chodí i po tom, co ji zbil.
Cca po 10min přijde další klient, Pes 20let. Je naštvaný, jelikož nemůže pořád sehnat práci a doma mu „dělají problémy“. Zítra jde na pracák, tak jsem se domluvili, že se v pátek staví s telefonními čísly z pracáku a bude od nás zase telefonovat a shánět místo.
Na konec dorazil Slon 19let. Začíná si všímat svých pocitů, všímá si, že asi něco cítí ke spolužačce. Přijde mu divný, že si za ním ve škole sedá a když se loučí, tak tam pak nějak divně sama stojí, jako by na něco čekala. Zatím s holkou nechodil. Jinak doma je situace dobrá, peníze jsou, jíst je co.

14h otevíračka! Nacpala se kontaktní místnost, fotbal, PC a zkušebna. Všude jsou klienti, vždycky tak po čtyřech.

Doběhla holka Kočka 16let. Brečela a smála se zaráz, byla trochu přiopilá a začala valit, že až přijde její kluk, tak že tu bude „pořádnej řev“. Uklidňuji ji, smrká a odbíhá z kontaktní.
V klubu se začíná šířit informace že některý s klientů, Sob 17let, musel na policii. Jeho holka je hodně nervózní, do kontaktní nejde a jen tak pobíhá sem a tam.
Do kontaktní za námi přišla Žížala 14 let. A její kluk Jelen17 let. Vrátil se z města kde bydlí a má dobrou náladu. Šel si zapálit, ale hned se vrátil, protože tam zrovna přijeli městští  strážníci a on se asi nevrátil do ústavu v termín, kdy měl.
Do kontaktní místnosti přišel Bizon 14let, s tím, že je dneska divnej den. Dneska vyhodili z kapely zpěvačku, která s nimi zkouší od začátku vzniku. Důvodem bylo to, že toho požívala moc a stále pokračuje, vyjasňuje.
Sob 17let (dnes už do klubu nepřišel), se šel udat na policii, jelikož na něho jeho matka zavolala policii, kvůli tomu, že nebyl přes noc doma. Protože na něj doma pořád řvou, tak tam raději nepřišel.
Znovu doběhla Kočka, že chce tampón a zase před celou kontaktní začala popisovat, s brekem a smíchem zároveň křičet, že ji kluk podvádí, že šel zrovna s jinou domů a potom šli spolu chlastat, že potřebuje ocelovou tyč na tu holku, jestli někdo nemáme. Namítl jsem, že se její kluk rozhoduje přece sám, ostatní klienti přitakali. Chtělo by to hlubší zásah, ale nechtěla a  ani na to možná stavem neměla.
Stavil se Medvěd 18let. Už má kde bydlet (místní hotelový dům). Má nějaké peníze, práci zatím nehledá, do školy snad půjde v září. Do toho se stavili pracovníci z programu Harm Reduction s novým pracovníkem. Chtěli se seznamovat, Medvěd mu odmítl podat ruku a když pracovnice trvala na seznámení a podání ruky představil se jako Tomáš (tak se ale nejmenuje). Když mu pracovník vysvětloval, proč se to děje, že zaučuje nového pracovníka, tak mezi tím u vstupu do kontaktní místnosti přešlapoval Vlk, ale dovnitř se mu nějak nechtělo.
Medvěd se zeptal, jestli ten nový pracovník HR bude pracovat tady v klubu, když se dozvěděl, že ne, tak řekl, že ho to nezajímá a odešel z kontaktní. Pak odešli i pracovníci HR a kontaktní se zase pomalu začala plnit.
Při posledním návštěvě HR naopak přišel k pracovníkům Šnek 19let a vyklopil jim na místě celý svůj životní příběh. Že se mu ucpala hlava a 3 dny trvalo doktorům něž ho odhalili. Musel tedy s pravdou ven. „Že je lepší jednou za čas a pořádně, než valit peří furt.“. A všichni na to čuměli, takže jde to jak kdy.
Klientka Kotě 13 let, která patří mezi mladší, nově příchozí. Polovinu služby seděla na židli pracovníka v kontaktní a hrála za mojí asistence pracovnici. Když jsme se jednou ocitli sami, ptala se, zda je možné otěhotnět, když má menstruaci. Odpověděl jsem že ano, protože i při menstruaci jsou některé dny plodné. Zkusila si, jak je těžký bavit se nebo organizovat činnost v kontaktní, ale nejvíc si užívala pocit moci. Taky jsem zjistil, že se mladší klientky nemají rády s většinou starších klientek. Až na kočku, se kterou spolupracovaly na dělání pořádku v ženským šufleti.
Došel Bobr 18 let. Jde k nám na obecně prospěšné práce. Přišel za námi a sedl si do kontaktní.
Začali jsme společně dělat v kontaktní 2 psycho. testy na kreativitu a jak se umíme bavit. Taky se zapojil a dělali jsme to ve čtyřech. Špatně jsem spočítal výsledek mého testu a klient Slon mě opravil, přiznal jsem, že se pletu a že má pravdu, byl potěšen.
Klient Pštros 18let. si začal stěžovat na pochcanej záchod. Tak jsem spolu probírali, že nejen že se čůrá vedle, ale taky teče sifon, že by jsme v tom společně mohli něco udělat. Pštros se nabídl, že mi klidně někdy pomůže s opravou. V tom doběhl do kontaktní místnosti Potkan (18.40) 20let. Měl rozbitou ruku (od krve) a byl rozčílený. řekl že je to špatný a objal se s klientem Pštrosem. Ten mu řekl že jsou na tom taky špatně, a dodal, že ne zase tak, jako oni. Potkan vyletěl z kontaktní, bezprostředně jsem slyšel velkou ránu v klubu, když sem vykročil z kontaktní, zpozoroval jsem vyvalený koš a potkana, jak jde na WC. Zavíral za sebou dveře, chytil jsem mu je a zeptal se, jestli je v pohodě (pod vlivem nebyl). řekl, že se jenom vyčůrá a půjde. Když odcházel, nabízel jsem mu rozhovor, ale neodpověděl a odešel.

Když jsem zamykal klub (19h.), 5 klientů (pštros+2 cca 18let.+ kočka 16let.) se konfrontovalo s měst.strážníky ve výklenku, kde má pracoviště místní charita a kde pracují s bezdomovci. Legitimovali je a hádali se. Pozdravil sem je a šel jsem se podívat, co se děje. (kdybych nezavíral, nechal bych je dělat zákrok beze mě).
Pozdravil jsem je. Strážník, který byl v civilu, v afektu téměř křičel „to vám nevadí, že vaši zákazníci jsou tady a co tady dělají“, klidně jsem mu odvětil, že za tento prostor neručíme, nedá se uhlídat všechno. „Jo vás vlastně vůbec nezajímá, co se venku děje, vás zajímá jenom to uvnitř.“ Ne nás to zajímá, ale nemůžeme tady nic zaručit. Namítl jsem, zda to vadí pracovníkům od bezdomovců. Na to mi městský strážník odvětil, že určitě. (nic tam nebylo zničené, počmárané ani tam nebyl nepořádek). Poodstoupil jsem, klienti demonstrativně začali sbírat odpadek, který tam náhodou byl a na to jim strážníci řekli, a jdou pryč a sami odešli.
Klienti šli za mnou a ptali se, za jakých podmínek může policie někoho odvést na záchytku, že jednomu z nich je 18let. Tím jim údajně vyhrožovaly. Nevěděl jsem. Zjistil jsem, že měli s sebou 2l vína a řekl jsem jim, že toto je pro nás problém, když si sem nosí alkohol. Oni namítali, že  byli venku a že nebyli návštěvníci klubu. S tím jsem nesouhlasil a upozornil je, že nemůžou chlastat ani před klubem, i když k nám zrovna nejdou, protože k nám evidentně patří a chodí jindy. Rozloučili jsme se a šli jsme od klubu.

Celkem: 42 klientů, z toho 28 kluků a 14 holek.

Robert Hořava

Offline

#2 2009-09-08 11:03:00

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Služba

14.7.09

pvc klub blansko

17.20 klienti mi přišli do kontaktní místnosti říct že před vchodem dva městští strážníci zjišují 2 „kindoše“ kvůli kouření.
Jdu ke vchodovým dveřím, ale vyjít ven a komunikovat s MS si rozmyslím a jen si tam sednu a čekánu, zda situaci půjdou řešit za mnou jako pracovníkem.
V dřívější době jsme měli malou válku ohledně kouření našich klientů před vchodem, kdy jsme vždy poukazovali na to, že za naše klienty máme zodpovědnost především v zařízení, kde můžeme ovlivnit co se děje, případně vyhazov, ale za prostor před klubem neneseme zodpovědnost, protože i když se to snažíme ovlivnit dle možností, je to prostor veřejný a tím pádem spadá pod jejich kontrolu. Rok se nic nedělo, ale před krátkou dobou do zařízení začala chodit omladina, tak se tato reakce MS dala očekávat.
Klienti jsou průběžně informováni o možných rizicích i postihu za dávání cigarety, včetně letáku na dveřích s informacemi o postihu.
Nevěděl jsem co bych jim říkal. Co mě napadlo, že jim řeknu je, že na to mají právo nebo že dělají svoji práci.  To jsem říkal klientům u vchodu, když probíhali vzrušeně sem tam. Připadal jsem si bezmocný a chtěl jsem klientům nějak pomoci, ale nevěděl jsem jak, tak jsem toleroval pravidla prostoru „já tady a oni venku“ a nezasahoval jsem ani jako pozorovatel, tak nevím.
Muchu 13 a Pavouka 13 naložili do služebního auta a odvezli směrem domů.
Se zásahem MS jsem byl spokojen a oceňoval, že nešli jako dříve volat po zodpovědnosti pracovníky, ale šli volat k zodpovědnosti rodiče.
Za cca 45 min. se vrátili celí vzrušení, Mucha běžela hned do kontaktní a začala nám vyprávět jak situace proběhla, Pavouk se doplazil až za nějakou dobu za ní do kontaktní místnosti a spíše jen mlčel a užíval si obdivu vrstevníků.
MS je dovezli k domu Muchy a zvonily na rodiče (tam kde jim Mucha uvedla že bydlí), nikdo se neozýval tak MP požádali Muchu, zda jim může tím, že otevře dveře (bude mít klíče), potvrdit, že jsou tedy opravdu na správné adrese. Ta to bez problému provedla, za chvíli odemykala dveře i od bytu a na vyzvání zavolala do bytu „mami“ a nikdo se neozýval. MS se zeptali Muchy kde je její matka „Nevím asi někde chlastá.“ Na to MS Muchu propustili. S pavoukem proběhla situace podobně, nic nenamítal. Když je Mucha žádala o odvoz zpět, odmítli to, takže to musela nazpátek  doběhnout.
Omladina pokračuje v kouření před klubem se stejnou intenzitou a do této doby se tato situace již neopakovala.

HR

Offline

#3 2009-10-27 12:52:38

HR
Člen
Registrován: 2009-10-23
Příspěvky: 0

Re: Služba

1.9.09 pvc klub blansko
Mezi 13-14hod.
Pokec:
12klientů v 1 chvíli v kontaktní místnosti, mazec sedím na okně, chtělo by to 4. gauč do místnosti, někdy tu bývá víc klientů než v jiných místnostech. Bavíme se o škole, kouření atd. Na začátek před otvíračkou je to nějak hektický.

Téma škola:
Všichni byly rádi že je ve škole jen vítali, zhruba 30% se vrátilo opakovat stupeň a někteří (cca 20%) změnily školu, rodiče měli za to, že za to můžou špatní učitelé. Nad sebou pravděpodobně neuvažovaly.

Téma kouření:
Před druhou jsem se s klienty bavil o nekouřní a o tom, že když přijdou mezi 13-14hod. pustíme je na pokec nebo makec, ale že když si v té době půjdou zapálit, vrátit se můžou až ve 14hod. Standart pravidlo.
Pak nějak vymizeli do prostoru, někteří kouřit, ale všichni se dovnitř navalili za 5min. 14hod.,někdo jim asi otevřel, nebo co. Všech 8 sem na těch 5min. poslal zase ven, připadal sem si strašně zlej a přísnej, ale kupodivu si neztěžovali.

Makec:
5klientů, zalitý kytky, umytý skleničky, upravený gauče, vysypaný koše. Práci necháváme klienty vybrat, aby se učily samostatnosti: „Koukni na to, co bys pro klub mohl udělat“. Stejně tak, aby se naučily fungovat doma a tak.

14h, otíračka
Lišák 16,
došel do kontaktní místnosti že by chtěl kondom, ptal sem se, jestli ví něco o Postinoru, nic nevěděl, tak sme to rozebrali a poučen odešel s 2 kondomy do života.

Orel 17,
neviděli sme se přes měsíc „tak ty seš hledanej, jo?“.“jo, ale byl sem doma a pohoda“ (doma je oficiálně cca 150km.) „jak ses měl?“, „super furt sem jedl“. Vrátil se na zpět za svoji holkou, s kterou se seznámil přes našeho klienta, když byl ještě v ústavě. Bral ji tam s sebou a měli se fajn. Akorát tam dojeli její rodiče a nějak se neshodli a všichni se společně poprali, musela na ně dojet policie.

Rejsek 19,
„vychcala mě“ když to říkal, měl křivej kvicht. Holka, o kterou stál, na něj byla přes sms hrubá. Zaskočilo ho to a tak zase začal kouřit, i když kvůli ní přestal. 
Budou se stěhovat, prodali dům, zaplatí dluhy a půjdou do podnájmu. S placením za jejich dům se to ale nějak komplikuje, zatím nemají prachy na nábytek a starej už zlikvidovali atd.

Zvoní telefon,
volá policie čR. Chtějí Helču, ale ta odjela před 2hod. za Indiánama. Chtěli taky někoho z programu Harm Reduction. Volají kvůli prevenci, tak sháním Lenku. Ta je v 2kontaktní místnosti, kde už má 30min. 2klientky, které si ji vyžádaly hned při vstupu. Policie chce vyjednat nový začátek spolupráce na prevenci, prý se učí.

Kačena 16,
její Kačer (19let.), dnes začal dělat na dvanáctky, tak nemá co dělat. Asi jak říká „se jako vždycky pude ožrat“. Přestoupila na jinou školu do té 1 moc nechodila a při reparátu jim řekla že jim „na to sere, a ji nechaj propadnout“, to je nějak rozčílilo a ze školy jí rovnou vyřadili. Kačer 19, začal dělat ve fabrice ve vedlejším městě, kde už nějakou dobu dělá jeho kámoš. Dřív ještě nikde nemakal tak se uvidí.

Pes 17,
byl nějakej přejetej, lehl si pod stůl v kontaktní a ani na hračku nereagoval, tak jsme se šli alespoň vyčurat, což mu udělalo radost.

Medvěd 19,
byl mírně mimo, přišel se pochlubit, že jde dnes do práce do baru za Šnekem a říkal, že včera taky byl. Povzbudil sem ho, pochválil a odešel.

Holubička 13,
na gauči dělala že Holubovi „kouří péro“, za asistence Vrány 13. Jak jsem prošel, bez vyzvání toho nechala. Další situace na pokec o sexu, hlavně o věku, kdy je styk možný dle zákona.

Lachtan 16,
přišel do kontaktní místnosti a chtěl soukromý rozhovor (normálně si jen hraje a moc kecat nechodí), zavřeli jsme se. Měl dotaz co to bylo za látku, která vytekla z jeho holky po sexu. Kondom společně kontrolovali rukou, byl v pořádku, plnej. Sám navrhl, jestli by to mohl být sekret. Nevěděl sem, ale bylo to možné. Informoval jsem ho o Postinoru, pokud si nebudou jisti. Překvapil mě tím, že už jednou Postinor používali a je si vědom zdravotních rizik pro partnerku. Partnerku jsem posléze potkal, věděla že jsme téma probírali. Byla celkem nervózní, dělala jako by nic, stejně jako já. 

Žába 14,
a Skokan 17 došli společně. Vydrželi spolu už skoro 1rok - pecka.
Žížala 13, napsala vlastnoručně ceník baru a vyvěsila na futra.
Lenka rozbalila nově bar, tak jsme si běželi z kontaktní pro čokoládu, někdo kafe a tak.
Nedovolil jsem klientům dělat si sirup do petky, jen do hrníčku, asi jsem zlej.
Po 4 si jde klient do kontaktní zlomit cígo za žvejku, 2 klienti mě předběhli (nabídli vlastní žvejku za cígo), první nabídku odmítla a vzala si naši žvejku, ani nevím proč, sklidila můj obdiv (možná chtěla demonstrovat, že naší žvejkou nepohrdne).
Úklid za žvejky jede ve velkým, makaj jak vzteklí, stejně tak žvejkaj.
2 klienti se ptali, kdo vymaloval hlavni místnost, byli velmi spokojeni. Byl to jeden bývalý klient, který dělal graffiti a nakonec skončil u návrhů na trička a kšiltovky ve velkým městě, takže velice dobrý pozitivní vzor. Rád na takové poukazuji.
Počítačová místnost funguje bezproblémově, téměř bez kontroly, akorát se chodí zapsat nebo mrknout na kdy se vlastně napsali, super.
U druhého šuflete v kontaktní místnosti (kde mají holky svoje hračky) se pořád střídají. Probíhá lakování, malování, sprejování, prostě zkrášlování.
Klienti si neobyčejně cení pracovníkova místo (fyzické křeslo) v kontaktní. A vesele si hrají na pracovníka. Skoro vždycky si začnu hrát na klienta a najednou se začnu nudit a chci od pracovníka zabavit (trochu jim přehrávám je samotné).

Kačena 16,
nastoupila do kontaktní a přede všemi (4klienti), si řekla „robe můžu si vzít tampon?“. Asi se ptá před ostatníma schválně, aby viděli, jak je drsná. Anebo taky ukazuje, jaký otevřený vztah s námi má. 

Jestřáb 17let,
dřív valil v peří a nějakou dobu nechodil (cca 1 rok), sám přišel na pokec. Hlavně se bavil o škole, snaží se to tam vydržet a dodělat. Snaží se vrátit ke starým zvykům a kámošům. Jsem rád, že u nás hledá útočiště (vzpomněl si na místo, kde to všechno ještě bylo v pořádku a ve správných kolejích) a začíná si hledat znovu nový místo, od bodu kdy to ještě klapalo.

Sojka 13,
chtěla kondom. O sexu nevěděla nic, obdržela základní potřebné informace a odešla s 1 kondomem a s průpovídkou, že ho má jen na osahání, páč je v jejím věku sex zapovězený.

Kanec 20,
domlouvali jsme se na pomoc se zařízením nových repráků do klubu, jelikož je to jeho hobby. Byl rád a šel na komply něco shánět. Tak za hoďku došel s perfektně zpracovaným plánem, s rozvody i odhadem ceny. Snažíme se co nejvíc využívat schopností našich starších klientů, stejně jak na ně zvyšujeme nároky a omezujeme využití volnočasovek v klubu.

Slon 20,
byl prý konečně doma až za Prahou a registraci na prac.uřadě si nevyřídil, aby se mohl jít zaregistrovat tady k nám na úřad, jak jsme se domlouvali a plánovali. Byl trochu zrychlenej (pracujeme i klienty kteří experimentují s tvrdšími drogami), tak jsme to probírali u kulečníku, když tam nikdo nebyl. Snad tedy příště. (povídáme si pokaždé když dojde, něco jako případová práce).

Méďa 18,
chtěl schovat batoh asi s věcma z domu, hledal sem jeho možnosti úschovy, nebyl moc spokojen. Když to chápou, tak tolik neprotestujou, tak sem mu musel vysvětlit, že schovávat věci nemůžeme. Kdo ví, co by tam bylo a co by z toho nakonec bylo.

Skupina 16, 16, 17
třech Divočáků dorazily zase z novýma samicema. Střídají to co 2zkoušky, holt sláva je sláva a zaplatily 10kč/2hod za zkušebnu. Netypicky bez keců, mohli by si to i odpracovat (třebas vysát zkušebnu, nebo uklidit skříň s vybavením), ale do toho se jim zatím nikdy nechtělo.

Holky 13, 13, 14
si stěžují na vyhození z klubu „za vyskočení z okna pro hrušku“, nabízím jim možnost si stěžovat, využívají toho a společně píšeme stížnost. Dobrý nácvik na instituce. Učíme se, co všechno musí stížnost obsahovat, jak má být napsaná (odkazuji také na pravidla, kde je postup popsaný), tzn. Kdo, důvod, cíl, forma odpovědi atd.
Závěr byl, že když není v pravidlech napsáno, že se z okna neskáče, neznamená to, že je to povolené, stejně jako tam není psáno že se nečůrá na chodbě, nezapaluje nábytek a podobně. A jsou kdekoliv, že existují nějaké společenské normy, které společnost bere jako samozřejmost buď na základě zákona nebo slušného chování.

DVD projekce
Téma válka:
70 let od vypuknutí 2 světové války jsme oslavili DVD projekcí Šindlerův seznam. Na celý film se koukali 3 klienti, což je dost na to, že to trvá 3hod. a je to anglicky, pouze s českýma titulkama, takže formujeme i inteligenci.


Informační servis (poradenství):
Průběh Specifické prevence, bod 6 - pomoc po sexuálním styku (Postinor 2)

V případě, kdy se nějakým způsobem dostaneme na určité téma (při běžném rozhovoru nebo když klient dojde cíleně pro kondom, protože ví, že ho tu za určitých podmínek rozdáváme zdarma), zeptám se, zda mají otázku, kterou by chtěli zodpovědět a pokud ano, tak ji zodpovím.
V případě, kdy neví, co chtějí vědět, nabízím specifickou prevenci, dle manuálu, od nejdůležitějšího tématu po ty méně důležité. Když už byl s klientem proces zahájen, zeptám se, kde skončil/a a pokračuji dál. 
Také zvažuji podle zkušeností s klientem, co by potřeboval a vybírám a nabízím pro něj takové téma, které se ho zrovna nejvíc týká.
Např.: „víš co dělat když se uděláš do holky a ona nebude brát hormonální antikoncepci?“

1. měl bys to říct v klidu partnerce
2. recept na Postinor 2 dají jenom jí, na pohotovosti, kam s ní můžeš jít. Tam seženeš recept, teda v připadne, že je po 20h. Jinak zajdete ke gynekoložce ( pokud dívka nemá gynekoložku, tak k lékařce).
3. s tím půjdete jednoduše do lékárny, kde za pilulku dáte zhruba 250 kaček.
4. zaleží na době - čím dřív tím lip – malé problémy - velké problémy, Pilulka by měla být podána do 72 hod. Je to nápor na organismus (bude ti pravděpodobně špatně, možná budeš zvracet).

V případe samotné nezletile klientky:
V případe že ti není 15 i tak je lepši tam jit, než mít možná dítě, zaleží na tobě.
V případe kdy tam půjdeš, musíš počítat s tím, že se tě budou ptát, s kým jsi souložila.
Doktorky(ři)  budou vyhodnocovat nebezpečnost situace tím, že se tě budou doptávat kolik bylo tvému partnerovi a případně v jakém jsi byla stavu (vědomi, nevědomí, opilost).
Z toho usoudí, zda je tento případ trestný čin a nebo spadá pod lékařské tajemství a fakt nahlásí nebo nenahlásí na policii. V případe ze tvůj partner byl také nezletilý je menší pravděpodobnost že to nahlásí a naopak když tvůj partner bude o hodně starší (např. 18 a víc) je velmi pravděpodobné že čin vyhodnotí jako trestný čin, zneužití a nahlásí to na policii.
Počítej s tím že se to nejspíš dozví rodiče.


Před otvíračkou (13-14hod.): celkem 17 klientů, z toho 12 na pokec, 5 na makec.
Celkem klientů: 42, z toho 24 chlapců a 18 dívek.

HR

Offline

#4 2009-12-10 11:57:20

HR
Člen
Registrován: 2009-10-23
Příspěvky: 0

Re: Služba

Pvc klub blansko Práce 25.11.09
8.30
Mech 21
Došel na pokec mimo otevíračku jinak jsme ho poslední dny vyhazovali, byla s nim udělaná dohoda, že zařízeni z určitých důvodů už pro něj není k dispozici, služba se omezuje jen na sociální práci, mimo otevíračku, jde to ztěžka.
Chtěl volat domů takovi, aby mu poslal papíry z poslední práce, zašel do návazné služby, kde mu pomohou vyřídit všechno, tady bez toho aby jezdil domů, protože na to nemá, bydlí na ubytovně z Mongolcema, často je tam chodí navštěvovat cizinecká policie, skoro pravidelně v noci, alespoň že od něho nic nechcou, jako ostatní.

13.30
Kozák 19
Sebrali ho neprávem.(PčR)
Nic nedělal, jenom nadýchal 3,1 promile, při zátahu na mladistvé alkoholiky po něm chtěli občanku a on jim ji nechtěl dát, když neměli důvod, nějakej policajt si ho vybral, nechtěl mu ju vrátit nakonec vyfasoval pouta a odvoz na polic.stanici kde se jim vzepřel a zkopali ho, má modřiny, odvezli ho na záchytku do velkého města, má platit 12 000 a to chodí do školy, a peníze z úřadu furt nechodí, vychcat se musel na stěnu vedle postele, nechtěli ho pustit, byl bez stravy, bez peřiny, atd. ani ho neodvezli zpátky, asi si to dá na splátky.

Otevíračka 14h a více
Babka 16
Vyhánijou ju z domu, pude do děcáku, jak její mamka, doma se pohádali a snad i poprali. Je to špatný, varianty na domluvy už zkoušely, nevyšly, mohlo by se to zkusit tak, že přijme trest na kterým se předem dohodnou. Máma to dělá asi z bezradnosti, že na ni nemá vliv, i na její výchovu, tak vyhrožuje děcákem a říká věci který by jinak neřekla.

Klouzek 19
Pracovní úřad: hledá, nemůže najít,
Má maturitu, prácu si zhání sám, na pracáku mu zatím nic nenabídli, jenom termín příští návštěvy, napsal hafo žádostí o práci, cca 9 a ani jednou mu neodpověděli (zatím). Hlásil se i k Policii čR, chtěli by ho, ale nemají na to. Jinak se má fajn.

Žabina 18
Pracovní úřad: hledá, nemůže najit,
Byl na maximální akci, 10 000 lidí - pecka, školu nedodělal, skončil v posledním ročníku kvůli tomu, že tam nechodil a někde lítal, zatím neva. Lítaly tam od začátku 17 až do konce 5 ráno. Akorát jednu mařku musela odvést záchranka, asi moc nepila.

Bedla 20
Na Pracovním úřadě není: hledá, nemůže najit,
Byl na pile, v pekárně, školu už nechce, doma frčej.
Ještě si nevyřídil ty doklady, prachy na ně si vždycky schová, ale vždycky stejně propije.
Z poslední hokny ho vyhodili, byl nesimpatickej šéfovy, prý nedělal jak si představoval rychle, když se byl ptát dneska v jedné firmě, kde měli brát podle pracáku, tak mu řekli že o tom nic nevijou? Uvažuje, že před tím než půjde na další pohovor nad sundáním piersingů z obličeje.

16.30
Vochomůrka 18
Se pochlubil, donesl 2 násady na testr alkoholu, ho neprověřovali, prý neměli důvod, nadýchal by prý tak 1 až 2 promile. Choval se slušně a příští rok maturuje.
jinak říkal že Kozák schytal od policajtů, protože bezdůvodně zmlátil jakýhosi borca.
pak po něm šli policajti najisto. Přimotal se ze schodů a hned jak tam borec stál, dostal granát a tak. Holky si prý chodily sednout bokem, protože se říkalo, že bude zátah, už den předem, a někteří to tento den teda nevychytali.

17.00
Projekce: byly šastní nacpalo se jich tam hafo - 14lidi, nová aparatura vydává neslíchané věci, především při hororech, člověk se kolikrát lekne i v jiné místnosti, takže vzrůšo.

17.30
Křemílek 21
Dluh za automatickou výhru je 800tis. a více. Vydělává 20tis, nic z toho nemá, všechno vrazí do splátek, má jich tak 6, splácí tak 3, co si na něj vzali známí, uctihodně, už na něho byla exekuce, doma to má těžký, přepsání trvalého bydliště na úřad nepomůže, když si na úvěry píšeš bydliště, exekutoři vědí kam si mají zajít, kdo by to předem věděl.
Nemáte nějaké zkušenosti s Osobním bankrotem?


Příklad:

Program začleňování do společnosti (resocializace) klientů ve věku 15-26 let

Zaměření:
Program je zaměřen na cílovou populaci od 15 do 26 let. Pocházející ze sociálně slabšího prostředí (bez vzdělání apod.), se sociálně patologického prostředí. Kteří mají jen základní vzdělání, nedokončené střední vzdělání, nebo jsou bez práce.
Schopnost vjedšího uplatnění ve společnosti, na trhu práce (zvýšení sociální prestiže, zvýšení příjmu).

Cíle podle potřeby (nedostatků) klienta:
a)    nástup na střední školu a nebo dodělání si střední školy
b)    nástup do zaměstnání
c)    v případě, kdy má klient střední školu, nástup na vyšší stupeň
d)    Informační minimum ohledně možných rizik v asociálním prostředí
(školení ohledně bezpečného sexu, rizika drog….)

a)    nástup na střední školu a nebo dodělání si střední školy
(zaměření: klienti od 15 do 26 let, bez vzdělání nebo s nedokončenou střední školou)

1)    hledání vhodné střední školy, obor (hledání oboru, výběr)
2)    příprava na zkoušky (školu), učení (práce s pc, word, práce s internetem)
3)    zvládnutí přijímacích zkoušek, nástup na školu
4)    v případě nezdaru, revize kroků (hledání příčiny)
5)    hledání vhodnější střední školy nebo odstranění příčiny nezdaru
6)    zvládnutí přijímacích zkoušek, nástup na školu, v případě nezdaru opakujeme postup

b)    nástup do zaměstnání
(zaměření: klienti od 15 do 26 let, bez vzdělání nebo se středním vzděláním, bez zaměstnání, nemající zájem o vyšší stupeň vzdělání)

1)   hledání vhodného zaměstnání (možnosti již obdrženého vzdělání)
2)    učení se komunikovat s institucí (doprovod, sehrání scénky)
3)    rekvalifikace
4)    nástup do zaměstnání

c)    v případě, kdy má klient střední školu, nástup na vyšší stupeň
(zaměření: klienti od 15 do 26 let, se středním vzděláním, kteří mají zájem o vyšší stupeň vzdělání)

1) hledání vhodné vysoké školy, obor (hledání oboru, výběr)
2) příprava na zkoušky (školu), učení
3) zvládnutí přijímacích zkoušek, nástup na školu
4) v případě nezdaru, revize kroků (hledání příčiny)
5) hledání vhodnější vysoké školy nebo odstranění příčiny nezdaru
6) při neúspěchu hledání vhodnější vysoké školy (oboru), při nezájmu přecházíme na postup (b) nástup do zaměstnání

d)    Informační minimum ohledně možných rizik v asociálním prostředí
(zaměření: klienti od 15 do 26 let, se středním vzděláním, kteří nemají zájem o vyšší stupeň vzdělání a již mají práci, kterou nechtějí změnit)

1) školení týkající se: bezpečného sexu
2) školení týkající se: rizik drog
3) školení týkající se: násilného chování
4) školení týkající se zlepšení asertivity
5) test (veřejný, tzn. PMS)

Poznámky:
Bod (d) by mohl platit i v případě provádění plánu a,b i c (v tom případě by plány byly vždy dva).
Každý z bodů 1,2.. musí mít pod body plánu, které jsou individuální, např. s ohledem na dosažené vzdělání, motivaci, životní podmínky apod. (na základě vytvořené kasuistiky). Např. a) 1) hledání vhodné střední školy, obor – 1 zj횝ování o jaký obor by měl klient zájem, 2 zjišování jaké má klient předpoklady pro daný obor, 3 doplnění

Průběh:
(pochopitelně s ním bude klient předem seznámen)
1. Nabídnutí programu klientovi při projevení zájmu nebo ve vhodné situaci (hledání školy, zaměstnání apod).
2.  Nabídnutí klientovi pracovníky, se kterými program může uskutečnit
3.  Seznámení klienta s plánem (při souhlasu klienta pokračujeme)
4.  Zjišování potřebných informací pro další práci (sepsání kasuistiky)
5.  Vypracování individuálního plánu (v bodech, cíl a jak ho dosáhnout)
6.  Vytýčení si bodu (časový rozvrh)
7.  Průběžné setkávání a naplňování bodů (po dobu 3 měsíců v případě potřeby déle, maximálně
6 měsíců, program se může opakovat (now cíle atd.) ne trvat do nekonečna)
8.  Revize v půlce i na plánovaném konci (zjišování zda je klient schopen vjedšího uplatnění ve
společnosti – zvýšení vzdělání a na trhu práce – získání zaměstnání).
9. Od programu může klient odstoupit bez udání důvodu, my máme právo vlastnit jeho kasuistiku.

hr

Offline

#5 2010-01-08 12:30:30

HR
Člen
Registrován: 2009-10-23
Příspěvky: 0

Re: Služba

Písemná smlouva o využívání služby uživatelem starším 18 let
Nízkoprahový klub pro děti a mládež PVC Blansko, Sdružení Podané ruce, o.s.
Sadová 2, Blansko
A
Uživatel..........................................................................................
                                                                  označení uživatele (kód, přezdívka)
zaznamenávají, že s uživatelem služby, byla uzavřena specifická smlouva o užívání služeb nízkoprahového klubu pro děti a mládež PVC Blansko.

Vítáme tě do dospělosti (zodpovědnosti)

1.
Koho se to týká
Týká se uživatelů ve věku od 18 let, kteří navštěvují zařízení. Jsou to zejména stávající uživatelé zařízení, kteří překročili věk 18 let, ale stále mají zájem navštěvovat zařízeni a spadají znaky do cílové skupiny. Jsou ohroženi nezaměstnaností, mají vztahové a rodinné problémy, problémy s alkoholem, drogami, problémy při začleňování do společnosti, neumí se prosadit. Tito klienti spadají do sekundární cílové skupiny vymezené věkem (18-26let).

2.
Proč to děláme (zdůvodnění dohody)
Jsme zařízeni zaměřující se na cílovou mládež 13-20 let, kdy průměrný věk uživatelů se pohybuje kolem 15 roku. Nás cíl je začlenit klienty do společnosti, což je učíme při každodenním využívání klubu (včetně všech právních norem tohoto státu).
V případě kdy dosáhne věku 18let (právně je dospělý, tedy zodpovědný za všechny své činy), zvyšujeme přirozeně nároky na klienta stejně jako společnost. V případě, že chce klient službu dál využívat, musí se přizpůsobit těmto pravidlům. Klienty učíme, jak to má v životě vypadat a není tudíž možné ukazovat jim špatný přiklad.
Na druhou stranu si ceníme dobrého přikladu, studujícího, pracujícího ho klienta který neporušuje pravidla a zásady slušného chování, a tím dává příklad a učí klienty správnému fungování společnosti.
Myslíme si, že pokud člověk dosáhne věku, kdy by se měl začlenit do života, je důležité mu to zvědomit, podpořit ho v tom, ukázat mu cestu, zorientovat ho.

Především nám jde o vhodnou výchovu mladších uživatelů, stejně jako o tvoji.

3.
PRÁVA uživatele služby:
Můžeš si vybrat jednoho z pracovníků, který s tebou bude pracovat – bude tvůj klíčový pracovník. Omezení: pracovník může odmítnout v případě, že mu v tom překáží osobní důvody, které dostatečně vysvětlí.

Zařízení se zavazuje k poskytování sociálních služeb v plném rozsahu.
Zařízení se zavazuje k  hájení práv uživatele.
Při ukončení poskytování služby ze strany zařízení, zařízení garantuje poskytnutí informací a odkázání na návaznou službu.

Další práva:
A - Máš právo tu být (pokud respektuješ pravidla) a nezapojovat se do aktivit.
B - Máš právo na RESPEKT včetně tvých názorů, postojů, vzhledu atd.
C - Máš právo se zapojit do rozhodování o tom, jak má PVC lépe fungovat.
    Zajímá nás Tvůj názor.
D - Máš omezené právo využívat vybavení a nabídku PVC, účastnit se akcí.
E - Máš právo na pomoc od pracovníků PVC, když se dostaneš do průseru.
F - Máš právo si stěžovat a právo na spravedlivé projednání stížnosti. – viz.postup pro vznesení stížnosti, Manuál č.5 – Pravidla pro vyřizování stížností


4.
Podmínky ze strany zařízení:

Pamatuj na to, že když ti je 18, tak jsi právně a trestně zodpovědný za všechno co uděláš. Většina činů, obsažená v zákazech je trestná. Tím, že stanovíme tato pravidla, se ti snažíme ukázat, jak se vyhnout průšvihům, jak fungovat sám pro sebe a neohrožovat tím další lidi.


ZÁKAZY viz. pravidla PVC klubu

A - Zákaz násilí, šikany nebo hnusného chování k ostatním.
Konkrétně se jedná o:
Napadení jiného uživatele, agresivní projevy vůči jiným uživatelům, vyhrožování, urážení, sprosté nadávání, oslovování „ze srandy“, ponižování ostatních, hlasité hádání se s ostatními, vyvolávání konfliktů nebo se jich účastnit.

B - Vstup pod viditelným vlivem alkoholu a drog
Co to je viditelný vliv:
Hlasitá mluva až křik, skřeky, smích, neschopnost promluvit, uživatel padá, naráží do věcí, usíná, zvrací, nedokáže hovořit souvisle, nadměrné běhání, chlubení se trestnou činností, aktuální psychotické stavy. Na první pohled je viditelné, že je uživatel pod vlivem – malé oči, vrávorání, zápach – alkoholu, marihuany, pervitinu.

C - Zákaz manipulace nebo užívání alkoholu a drog v klubu i okolo klubu – před vchodem, ve výklenku, za rohem
Konkrétně se jedná o:
V celém klubu je zakázáno bavit se o kšeftech s drogami či je provádět, předáváni a shánění telefonních čísel za účelem kšeftu, obstarávání alkoholu, drog pro sebe i pro ostatní, půjčování skleněnek. Je zakázáno užívání drog a alkoholu v klubu, před klubem, na dvoře, za rohem. Je zakázáno zcela jasné zhulování a opíjení ostatních (tzn. přijdeš do klubu, vezmeš s sebou ven partičku lidí a všichni se vrátíte zhulení nebo opilí).

D - Zákaz kouření cigaret v klubu
Konkrétně se jedná o:
Dávání, prodávání, výměny cigaret (i za žvýkačky) – zejména mladším uživatelům, sírování cigaret od mladších uživatelů, kouření v klubu.

E - Zákaz ničení a dělání nepořádku klubu i prostoru kolem
Konkrétně se jedná o:
Je zakázáno dělat před a kolem PVC rámus a nepořádek, poškozovat majetek našich sousedů i klubu PVC.

F - Zákaz krádeže vybavení i majetku klubu i ostatních uživatelů
Konkrétně se jedná o:
Braní věcí volně položených, kdy nevíš čí to je – v tom případě to dones pracovníkovi, braní věcí z kapes, batohů, bund atd.


Pokud porušíš pravidla v těchto případech, není pro tebe možné službu nadále využívat (viz. bod 5. sankce).
Porušení pravidel se týká nejen klubu, ale i prostoru před klubem, ve výklenku u charity a na dvoře.
Nejprve budeš upozorněn, podruhé vyzván, abys opustil klub.

Z klubu můžeš být vykázán, pokud ohrožuješ ostatní, sám sebe, pracovníky nebo fungování klubu. Ohrožovat fungování klubu může např. někdo, kdo na všechno veřejně “fakuje“ a záměrně všechno shazuje a službu tím snižuje.
Situaci vždy vyhodnocuje pracovník na službě, pokud nesouhlasíš, můžeš podat stížnost.
Další pravidla jsou obsažena v podrobné verzi pravidel


5.
SANKCE
Zákaz užívaní služby platí jen týž den, podle závažnosti porušení pravidel se stanovuje sankce druhý den při poradě týmu.
Rozhodnutí dostane uživatel v okamžiku, kdy přijde do klubu. Uživatel si na rozhodnutí týmu může stěžovat.

Sankce se stanovují přímo úměrně věku, způsobilosti a spolupráce (uvědomění si chyby a snaha o nápravu) a také závažnosti porušení pravidel.


Sankce mohou být:
•    zákaz vstupu do klubu (na různě dlouhou dobu) – poradenství ti je k dispozici, ovšem mimo otevírací dobu a po domluvě
•    přiměřené odpracování
•    zaplacení škody
•    jiná pozitivní činnost pro klub – záleží na tobě, co nabídneš
•    pokec s pracovníky nad tvým životem – dle toho, co jsi porušil
•    předání příslušné trestněprávní instituci (v závažných situacích)
•    v případě potřeby - ohrožení zavoláme MP – Městskou policii, ale těmto situacím se chceme vyhnout a děláme pro to,  co se dá, dál to zaleží na tobě


6.
Omezení ve využívání klubu – platí pro uživatele starší 20 let
Ne hry celý den (důvod - neprodlužování dětství)
•    Hry v zařízení jsou omezeny na 1 hod denně, kdy si ji klient sám stanovuje (je možné rozplánovaní aktivit). Pracovník na to dohlíží, je vhodná konzultace. Pak tu

JE PRO NAS DULEŽITA KLIENTOVA ZODPOVEDNOST – rozvržení času, plánování aktivit, směřování ke smysluplnému využití volného času, vést je k aktivní změně své obtížné životní situace.


7.
Způsob ukončení poskytování služby:
Způsob ukončení poskytování služeb ze strany uživatele:
1.    oznámením bez uvedení důvodu
2.    služba končí naplněním cílů spolupráce
3.    dohodou
4.    uživatel prostě přestane do klubu docházet

Způsob ukončení poskytování služeb ze strany zařízení:
1.    porušením pravidel dohody ze strany klienta, s odůvodněním
2.    služba končí naplněním cílů spolupráce
3.    uživatel přestal spadat do cílové skupiny vymezené věkem nebo tak obtížnou životní situací


Dohoda byla uzavřena v Nízkoprahovém klubu PVC Blansko dne..........................................................
                                     uveďte den uzavření dohody



Zaznamenal:.......................................                                         Podpis uživatele:................................

Offline

#6 2014-05-22 13:39:08

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Služba

PVC klub Blansko

15.4.2014

Vrabčák na zadní palubě Titaniku (18 let)

   Celej se třásl „Robe to není možný, oni mě do ústavu nepošlou a to mám čtyřikrát horší trestný činy než Netopýr?! Vůbec to nechápu i kurátorce spadla brada“. Se všema už byl rozloučen a měl už doma snad i sbaleno.
   Hned sem se zaměřil na jeho uvědomění si příčin soudu a na snahu o změnu jeho chování aby mu již nehrozilo zařazení do ústavu. Uvědomoval sem si, že je to jedinečná příležitost ke změně, když už skoro „padl na držku“. Samozřejmě tvrdil, že všeho trestného jednání okamžitě zanechá. Uvědomuje si, stejně jako jeho kurátorka, že je to jeho poslední šance.
   Ještě jsem z toho chtěl vytěžit, s ohledem na probíhající specifickou prevenci, zda za jeho trestnou činností nestojí mimo něj samotného také alkohol. Nepochodil jsem. Uvedl, že většiny trestných činů se dopustil ve střízlivosti, čímž můj předpoklad nenaplnil.
   Nelenil sem tedy a přeskočil na jeho plán na novou školu s vizí, jaká to bude perfektní individuální práce. Z minulých škol ho totiž „vylili“, kvůli jeho trestné činnosti.
Dostal info, že po ukončení SŠ se musí zaregistrovat na ÚP, aby mu ÚP platil zdravotní pojištění. Dál byl informován o možnosti rekvalifikace. Po rozhovoru, se rozhodl, že by stál o svářecí kurz. Domluvili jsme se, že se na první návštěvě na ÚP informuje na termíny tohoto rekvalifikačního kurzu. Rozhodl se, že vyčká na oficiální vyřazení ze SŠ a pak si zajde na ÚP vše vyřídit.
   Dál jsme řešili, co do doby než bude moci nastoupit na novou SŠ. Chce za otcem na stavbu a pracovat i přes prázdniny. Domluvili jsme se, že se otce zeptá, jestli je to možné a co by to obnášelo. 
   Dál jsme řešili na jakou SŠ by po prázdninách chtěl nastoupit. Přišel si v průběhu rozhovoru na to, že by to měl být obor, který ho bude bavit. Ne jako doposud, kdy ho obor nebavil a nechodil tam. Začal se rozhodovat, jaký obor by to mohl být.

   Po intervenci jsem si uvědomil, že jsem se místo okamžitého zaměření na další IP, mohl pátrat po tom, co by odjezd do ústavu znamenal například pro jeho vztahy, volný čas atd., abych podpořil jeho změnu chování.

   Za tři dny došel Vrabčák značně rozčarovaný s tím, že se kurátorka odvolala a on do pasťáku jede. Intervenci jsem směřoval k jeho dalšímu chování v pasťáku, aby se mohl vracet alespoň na víkendy. Jeho matka mu totiž předem sdělila, že si přeje, aby se vracel jen jednou za 14 dní, i když má možnost jezdit každý víkend.
   Taky jsem se zaměřil na jeho bezpečné trávení volných víkendů. Souhlasil, že by bylo vhodné, být před další nepatřičnou činností obezřetný, aby měl pokud možno volný rozlet.
   Obor si v pasťáku vybral, ne podle toho co ho baví, ale s ohledem na omezené možnosti ústavu. Podle pravidla nejmenšího zla.
   Za další čtyři dny jsme řešili jak na čochu v opilosti vytáhl na neznámé tanečníky boxera. Od fyzických následků a horších věcí ho zachránil kamarád. Rozhovor jsem zavedl na možná rizika takového chování a možnost příjezdu policie, když by se situace vyhrotila. Vrabčák souhlasil, že takové chování mu v jeho situaci nadále neprospívá. Pokračovat v takovém chování nechce.

- Stává se vám, že při zaměření na výkony opomíjíte rozvoj témat, které u uživatelů mohou zajistit stabilnější změnu?
- Stává se vám také, že uživatel souhlasí, ale dál v nebezpečné činnosti pokračuje?  Jak dál postupujete?


Lachtana, co to zkouší v jiných vodách (13 let)

   Do klubu chodí cca 3 měsíce se svoji stejně starou kamarádkou. Kromě toho, že kouří cigarety a má konflikty (ohledně toho kdo je nej kámoška), nevypadá na první pohled, že by měla co řešit.
   Jelikož přišla do kontaktní místnosti jako první toho dne, měli jsme příležitost pokecat o tom, jak to má (stejně jako to dělám s ostatními, kteří do klubu chodí krátkou dobu, nebo se mi s nimi nedaří běžně navázat kontakt). Tyto rozhovory jsou pro mě důležité pro vznik důvěrného vztahu, objevování témat a následné práci na nich.
   Její rodina žije v našem městě 6 let. Přistěhovali se z blízké vesnice. Otec zemřel. Žije s nevlastním otcem, mámou a mladším bráchem a ségrou. Bavila se o svém finančním zajištění, většinu věcí jí kupuje „strýc“, který je movitý.
   Vzhledem k tomu, že v rámci specifické prevence právě děláme na tématu alkohol, zavedl jsem rozhovor na pití alkoholu. Rozvykládala se, že když se opila a přišla domů ( v té chvíli prožívala intenzivní strach, co bude), matka jí uklidila a domluvily se, že nevlastnímu otci to říkat nebudou.
   (Podobný scénář pozoruji často. Pozastavuji se nad tím, zda si nevlastního otce matka vybírá mimo jiné pro výchovů a kontrolu dětí nebo i sebe.)
   Matka Lachtance slíbila, že pokud to zopakuje, hrozí jí trest smrti. Otázkou je kdo by v případě prozrazení trest prováděl a koho by se týkal. Lachtančin strach z trestu za opilost, se po této zkušenosti poměrně snížil. Dál jsem začal pracovat na její informovanosti ohledně nebezpečí alkoholu. Konkrétně se zaměřením na změnu jejího tolerantního postoje k pití a změnu jejího budoucího chování. 


   I když jsem standartně u mladších uživatelů oparný s otevíráním citlivých témat, do budoucna se hodlám zaměřit na téma hranic. Kdo je jakým způsobem hlídá, jaké z toho plynou výhody a ohrožení pro ni samotnou, pro vztahy a fungování v rodině a ve společnosti (nejen týkající se alkoholu). Jaké hranice je dobré držet a proč.

   Před nedávnem jsme řešili i případ, kdy matka alkohol dlouhodobě podávala 15letému synovi (Netopýrovi). Sama nakupovala alkohol a domlouvala akce s jeho kamarády u nich doma. Na akci někdy byla i ona sama. Občas se tam s Netopýrem neshodli, poprali se a v rámci akce měli i opakované návštěvy policie, která předčasně akci ukončila. Jelikož neměl problémy jen s alkoholem ale i s násilím, krádežemi, školou apod. byl odeslán do pasťáku. 

- Setkáváte se také se situacemi, kdy jeden z rodičů kryje nebezpečné chování svých dětí před druhým partnerem? Jak s tímto tématem dál pracujete?
- Uvažujete v případech, kdy rodiče zavírají oči před užíváním alkoholu u svých dětí (či je podporují) o ohlášení na OSPOD?


Tygr v kleci 3x3metů (22 let)

   Jelikož spadá do režimu 21, má jen hoďku v klubu a jeden pokec týdně. Jeho užíváni klubu je více monitorováno. Především pro to, že jeho popisování skutečnosti se vymyká reálnému chápání.
   Ke každému uživateli přistupujeme tak, že mu věříme a ve spleti jeho popisování společně pátráme, v čem by jsme mu mohli být prospěšní a hledáme zakázku. U něj je to obtížné. Ne v tom, že by nevěděl, co by od nás potřeboval, ale v tom jestli má jeho práce na zakázce smysl.
Byl například přítomen „ručnímu utržení hlavy“, jeho rodina vede mafii, byl vycvičen mistrem v bojových umění nebo že navázal vztah s dcerou Versaceho. Do jedné z mnoha prací nemohl nastoupit, protože na osobním oddělení měli dlouhodobou dovolenou. Podal žalobu na pracovnice OSPOD, jelikož mu nechtějí  vrátit jeho dítě do péče, protože se o něj před tím nestaral. Pracovnice se před ním třesou a hrozí jim kvůli němu vyhození. Byly mu v amnestii odpuštěny tresty za opakované vážné ublížení na zdraví atd.
   Jeho partnerka je s ním podruhé těhotná (první dítě jim bylo odebráno). Jako zakázkou bylo tentokrát pomoc se sehnáním práce ve městě, kam se jeho partnerka odstěhovala do azylového domu. Reálným výsledkem, pro ten den, bylo dohodnuto vytištění nabídek na práci, které si našel u nás na počítači. Vytiskl si 10 stran bez konzultace s pracovníkem. Poté jsme  zjistili, že pro něj kvůli jeho základnímu vzdělání byly reálné maximálně 3 zaměstnání. Byl pokárán. A  domluvili jsme se, že příští spolupráce bude probíhat podle pravidel, na kterých jsme domluveni.
Dále průběžně řešíme dluhy, sociální dávky, agresivitu, vztahy s partnerkou, rodinu atd.

   Za pár dnů se vrátil s tím, že práci nesehnal a vrátil se pěšky (cca 100km) za 12 hodin. Začali jsme pracovat na jeho další zakázce, zajistit si brigádu. Chtěl by si vydělat peníze, aby se vrátil s dostatečným obnosem na ubytování a měl tak více času na hledání práce v druhém městě.

- Jak pracujete s uživateli, u kterých se vám jeví jejich životní příběh (jejich zakázky) nevěrohodný?
- Jak se sami perete s tím, když si vaši uživatelé dělají další a další děti a nedokáží se o ně postarat? Přesto stále tvrdí jak je to jednoduché? (Je mi jasné kdo je v tomto případě uživatel, jen mi jde o váš postoj a jak si s ním opakovaně dokážete poprat).


Káně co zkouší lítat (19 let)

   Naším ústředním tématem je dodělání SŠ. Bavíme se o dodělání dokumentace, kterou potřebuje k připuštění k závěrečným zkouškám. Zbývá mu jen 8 stran. Už dříve jsme plánovali, jak by bylo možné prokousat se k dvaceti stranám. Klient si přišel na to, že večer od 20 do 22h bude věnovat jedné stránce. Tento plán se ukázal jako úspěšný. Mimo to jsme pracovali na kontrole a opravě neklasifikovaných předmětů apod. Dále jsme se bavili jakou formou se mu pracuje nejlépe. Přišel si na to, že se mu dělá dokumentace nejlíp, když je s ním ještě někdo. Pomáhá mu to v tom, že se lépe soustředí. Jelikož je právě nemocný, naplánoval si, že si na zítřek pozve domů spolužáka. Večery na učení mu vyhovují. Na druhou stranu zmiňoval, jak mu dodělání SŠ nabourává, když je s babičkou, která ho opakovaně vyhodila z domu (z důvodů: nezaplatil za každé napuštění vany, zakazuje mu v noci svítit světlem, chce aby chodil domů v 20h atd.). U babičky musí bydlet kvůli tomu, že jeho matka si našla přítele v cizině kde zůstala. Jeho bratr již vylétly z hnízda dříve a otec s nimi nežije od jeho mládí. 
   U uživatelů se mi jeví jako vhodné téma budoucnost, a to z důvodu zjištění jejich motivace a zdrojů ke změně. Zaměřuji se na to, co by chtěli a jak toho dosáhnout. Výsledkem práce je, že uživatelé začínají lépe vnímat svoje přání, schopnosti, možnosti a pozitivní budoucnost.

   S Kánětem jsme začali plánovat budoucnost po dodělání školy. Uvažuje o podnájmu. Řešili jsme, že po zajištění práce (tam, kde teď dělá praxi a má to zde domluvené), by si nejprve ušetřil peníze na případnou kauci za podnájem a nečekané výdaje (s ohledem na to, že dříve jsem řešili jeho dluhy a problémy s nimi spojenými).

   Po intervencích mě napadlo (i když jsme dříve řešili jeho vztah s babičkou, bratrem a otcem) zda se nezapomínám ptát, jak se cítí s babičkou. Jestli se jen nezaměřuji na témata, ze kterých (okamžitě) vytěžím posun (intervenci).
   Na druhou stranu si uvědomuji, že když se zaměřuji na preferovanou budoucnost a zdroje, jeho posun vede k vyřešení ostatních problému (na řešení orientovaná psychoterapie).   

- Používáte v práci s uživateli postupy z psychoterapeutických výcviků?
- Nezaměřujete se na momentální výkon, bez ohledu na jejich kontext a budoucnost? Neuchvacují vás na první pohled „aktuální, závažná témata uživatelů“ a pak vám mezi prsti protečou (důležitější) témata, která se týkají změny pohledů uživatele na sebe samého a na svět?
- Děláte tuto práci proto, abyste byli přínosem pro uživatele nebo, abyste  uspokojili donátory (naplnily IP projekt apod.?).

Intervence týkajících se dluhů: 4
Intervence týkajících se alkoholu: 3
Intervence týkajících se školy a vzdělání: 3
Intervence týkajících se úřadů: 3
Intervence týkajících se vztahů: 2
Intervence týkajících se 1. Pomoci: 1
Intervence týkajících se bydlení: 1
Intervence týkajících se práce: 1

43 uživatelů, 22 mužů, 21 žen

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK