Diskuzní fórum České asociace streetwork

Oborový portál o nízkoprahových socialních službách a zařízeních StreetWork.cz

Nejste přihlášeni

#1 2007-06-01 18:54:48

Honza K.
Člen
Místo: Klub Beztíže
Registrován: 2007-06-01
Příspěvky: 0
Web

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Zdá se v pořádku, že se po klubech chtějí výsledky.
Proč je však individuální plánování standardy položeno na piedestal jako stěžejní metoda, měřítko kvality?
Existují pro to podložené odborné důvody? Nebo je to spíš politikum, a individuální plánování není nic víc ani nic méně než jednou z mnoha užitečných metod, které používáme?
Má být IP klíčovou metodou pro všechny klienty?

A k volbě tohoto kritéria kvality: neměla by se volba metod pro práci s klientem odvíjet od odborných debat (a polemik), než aby byla nařizována zeshora?

Offline

#2 2007-06-04 14:12:54

Aleš Herzog
Člen
Registrován: 2005-03-30
Příspěvky: 48

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Ahoj,
skutečně se stalo to, že dohody a individuální plánování jsou zakotveny v zákoně o sociálních službách a souvisejících dokumentech (především standardy) a jsou "nadřazenou" metodou práce ve všech sociálních službách. Taky bych byl radši, aby tam např. byla také práce se "skupinovými normami", ale "holt se nedá svítit".
Protože se pohybuji nyní /např. v rámci kurzu pro inspektory sociálních služeb/ mezi mnoha lidmi - odborníky z různých sociálních služeb, tak se mi zdá, že cesta typu bojkotovat toto pojetí není možná a vedla by pouze do izolace a zpochybnění naší pozice v rámci sociálních služeb. Nemusí nám to být vůbec přijemné, nicméně spolu s penězmi a statusem jsme dostali i tuto povinnost.

Na druhou stranu si ale myslím, že to nebude tak horké, jak to vypadá... Půjde o to, zda zařízení typu NZDM prokáží, že alespoň s částí klientů individuálně pracují, jsou mu k prospěchu ve smyslu buď pomoci v nepříznivé sociální situaci nebo v předejití možné konkrétní budoucí nepříznivé sociální situaci, prokáží to ve svých záznamech, a klient si toho bude vědom.

A taky si myslím (jak už jsem říkal na konferenci), že jsme teď na začátku cesty, a můžeme hledat způsoby, jak si s individuálními plány poradit formou pro nás přiměřenou. Proti nám nestojí žádný pevný kolos s jasnými hranicemi, obranami a záměry, který se nám postaví v ringu... :-D Vstupujeme na hřiště, kde se sice má hrát nějaké jasné utkání, ale v současnosti si ještě všichni čtou pravidla a seznamují se s tím, jak přesně se to má hrát... Základní pravidla nezměníme, ale naši podobu herní taktiky pro sebe prosadit můžeme...

Offline

#3 2007-06-05 09:58:00

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Ahoj, no trochu mam pocit, ze se lidi s takhle dobre formulovanymi otazkami (ale i ti co si je nefornmuluji..) probrali az dnem kdy zakon vesel v platnost anebo jeste pozdeji. O standardech se mluvi cca 7 let a CAS se kolem nich diky druhovym standardum NZDM toci cca 5 let. Odborna debata probihala nekolik let, ale jaksi se o tom nikdo nebavil. No a ted...se ukazuji dve veci: ze kdyz se o tom dalo mluvit, tak si lidi "zdobili kluby a vymysleli programy", coz znamenalo ze se k tomu staveli hezky cesky ze "co te nepali nehas" anebo to ignorovali s tim ze se tim stejne v jejich okoli nikdo moc nezabyva, a tak my taky ne. No a jsou tu! Ted babo rad. To k tomu, co to na nas zniceho nic spadlo. No a k Alesovi: souhlasim. Ukazalo se, ze kdyz si se stejnym ukolem lame hlavu hodne lidi v klubech, nakonec prijdou na spoustu ruznych cesticek, jak se k tematu postavit (viz blok Prvokontakt, dohody s klienty). Myslím že nástřel tam zazněl, každý přístup byl něčím jiný..a přitom se žádný z nich neposunul za hranice standardů.

Offline

#4 2007-06-06 11:04:27

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Kluci vaše odpovědi Honzovi K. mně zněj jak od nějakejch kontrolorú soc. služeb "zeshora", já taky spíš "vymíšlel programy" a nepřipadne mě to tak moc od věci.

Offline

#5 2007-06-06 20:42:51

Martin Holiš
Člen
Registrován: 2007-06-03
Příspěvky: 6

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Cau Robe, mrskni tu svoji odpoved! Jinak abych mluvil za sebe, tak nemam zajem pusobit jako "pan inspektor". Znam lepsi zpusoby onanie,nez na foru CAS. Proc tu pisu, i kdyz se na to mohl v klidu vysrat, a jit si cist, palit ohen nebo hrkat na kole po brne nebo klopit piva? Protoze mam na nektere veci nazor, o kdecem si neco myslim. A nemam bobky s tim jit na trh. Nejsem si jisty, to vubec! Ale doufam ze tim nekoho nakazim a ze to treba muze lidem k necemu byt. Pokud nebude, sice nevim urcite jak to poznam, tak budu volit formu kterou sem psal na zacatku: cteni, paleni ohne, hrkani na kole, piti piva a kdovi co...dyt vis smile

Offline

#6 2007-06-07 10:59:57

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Některé z mnoha užitečných metod práce které se dají rozvíjet

Odborné poradenství
Je takové působení poradce na klienta, které zvyšuje klientovu schopnost orientovat se v jeho situaci a v souladu s jeho silami a vnějšími podmínkami mu pomáhat nalézt co nejlepší řešení. (Baštecká, http://www.mpsv.cz)

Okamžitá pomoc
NZDM by mělo být schopno kdykoli v provozní době reagovat na určité vzniklé problémy klienta. To znamená především:
- situační intervence v okamžité životní situaci klienta
- instrumentální pomoc při řešení každodenních problémů

Peer programy
(peer – z anglického slova vrstevník), principem je aktivní zapojení předem připravených vrstevníků do preventivního programu. Svou roli tu kromě věku hraje i sociální postavení. Jestliže se cílová skupina s nositeli preventivního programu ztotožní, snadno pak nabyté zkušenosti a dovednosti uplatní v praxi. (Nešpor a kol., 1995 : 36,37)

Primární prevence
Sem patří aktivity zaměřené na prevenci užívání drog, případně oddálení prvního setkání dětí a mladých lidí s drogami. Cílem primární prevence v tomto smyslu je zastavit nárůst užívání drog výchovou ke zdravému životnímu stylu, poskytování informací, posilováním osobní odpovědnosti za kvalitu svého života, podporu sebevědomí, nabídkou pozitivních vzorů a alternativ.

pomoc při překonávání životních i jiných problémů klienta,
zvyšování jeho sociálních dovedností,
pomoc při prosazování práv a zájmů cílové skupiny,
aktivovat zdravý životní styl cílové skupiny,
podněcovat samostatné tvůrčí činnosti cílové skupiny,
poskytovat pozitivní způsob trávení volného času,
omezení sociálně-patologického chování cílové skupiny,
omezení sociálně-patologických jevů působící na cílovou skupinu

S tím vohněm semnou počítej
nakaženej

Offline

#7 2007-06-11 12:37:17

standimir
Člen
Registrován: 2007-06-11
Příspěvky: 0

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

ahoj honzo, k tvejm otázkám mě napadá zhruba toto -

1) Proč je však individuální plánování standardy položeno na piedestal jako stěžejní metoda, měřítko kvality?

- nejsem si jistý, že tomu tak je, přinejmenším ne v tom smyslu, že veškerá činnost pracovníků musí směřovat k IP a že podle počtu dohod a ind. plánů bude hodnocená. myslím že minimálně dnes pořád existuje široká škála možností, jak nastavit principy práce, metody či aktivity v zařízení podle cílový skupiny nebo svých představ.
pokud je důležitým či dokonce stěžejním cílem zařízení poskytovat sociální služby, tj. pomoci uspokojovat nějakou potřebu klienta, nelze se divit, že své aktivity musíš koncipovat a hodnotit podle standardů soc. služeb - a třeba pracovat s individuálním plánem a vykazovat to. pokud poskytuješ sociální službu ve smyslu konkrétního naplnění klientovy zakázky, pak IP není problém, naopak, může být velmi užitečnou metodou (není to nic jiného než strukturované kontraktování). tudíž při poskytování s.s. to má jak odborné, tak "politické" (spíše zákonné) důvody. o odborných je vždycky dobré debatovat, zákonné podmínky můžeme v určitý míře vylobbovat, ale pokud se neshodneme nebo budeme líný, musíme se podřídit.

2. Má být IP klíčovou metodou pro všechny klienty?

tady taky vidím klíčový problém - podle mě určitě NE pro všechny. klíčové je pro ty klienty, u kterých je jasná zakázka po s.s.
IP by se mělo používat ve zcela konkrétních situacích, kdy je zřejmé, jakou službu klient čerpá, kdy, jak, proč atd. pokud by někdo nzdm nutil k tomu, aby uzavírali se všemi "návštěvníky" dohody, ind. plánovali nebo je odesílali do volnočasových kroužků, když zatím nemají žádnou zakázku, je to špatně.
proč?
- uměle se vytváří potřeba, tam, kde není (klient problém nemá, my mu vnutíme, že jo, abysme měli co vykázat)
- klienta to akorát odradí - co mi to pořád cpou? na co papírování, když spolu nic neřešíme, jenom tak kecáme?
- může dojít k vyloučení těch, co na začátku kontaktu nemají zakázku. to je podle mě největší problém - může trvat rok či dva, než je s určitým druhem klientů vybudovaný takový vztah, že je možné na něčem pracovat. zpravidla to bývají přesně ti klienti, o kterých píšeme v projektech jako o cílovce. pokud těmto klientům není umožněn pravidelný a dlouhodobý kontakt bez neustálého tlaku na "řešení jejich problémů", úplně nám vypadnou.

ee, konec plkání, pokračování příště, máme poradu yikes)

Offline

#8 2007-07-06 08:19:24

Honza K.
Člen
Místo: Klub Beztíže
Registrován: 2007-06-01
Příspěvky: 0
Web

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Děkuju za odpovědi, zajímavé :-)

Mě osobně na IP nesedí, že jeho podstatou je plánování. Jak konstatoval můj kámoš co koučuje manažery, plánování skrze osobní cíle, které není jen cintáním, ale má reálné výsledky, zvládají jen Ti nejmotivovanější a nejdisciplinovanější manažeři. Což je možná trošku přehnaný, ale ilustruje to problém: pro koho je tahle metoda dostupná?
Třeba v našem klubu pracujeme s klientama (převážně romskýho původu), kteří fakt plánují minimálně (nejen v klubu, i ve svým životě). Stalo se jen párkrát, že nám někam pravidelně přišli. A pak se ptám, jestli konstruktivní, někam směřovaná práce s klientem musí být založená na plánování? Jestli není s mnoha klienty lepší zůstávat v tom "tady a teď"? ... a spíš to pak v nějakých zápisech umět reflektovat, co se během toho tady a teď užitečného podařilo, aniž by se to plánovalo.

A ještě jiná věc - na IP se mě líbí, že pracuje se zakázkami klientů. Narovinu, mi po těch zakázkách toužíme, ale zatím jich klienti mají jen pár do měsíce.
Chci se zeptat: Kolik zakázek mají klienti u vás? Kolik "úlehlovské" pomoci tak poskytujete?
A máte někdo zkušenosti a náměty, jak se dá tenhle počet zakázek od klientů v klubu podporovat, aby jich bylo víc a víc? :-))

Offline

#9 2007-08-13 11:33:00

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Myslím si, že je na začátku důležité, abychom věděli co přesně chceme s klienty dělat a jak.
Pak bychom měli naši každodenní práci zaměřovat tímto směrem, vytvářet podmínky. Např. v zařízení které prozatím klientům nabízí převážně volnočasovky, na vchodové dveře napíšeme, dnes si s vámi hraje Eva a Adam si s vámi bude povídat. Vytvoříme nový prostor – kontaktní místnost a vytrvale budeme klientům říkat, že tato místnost je napovídání (nejlepší bude když klienti uvidí místnost v provozu, tedy pracovníka který něco s klienty řeší).
Před otíračkou máme 1 hodinu otevřeno pro klienty, kteří chodí uklízet, lze nabízet i rozhovor místo uklízení. Všemi těmito cestami vlastně klientům zas a znovu opakovat proč tady jsme. Přesto všechno to neznamená, že klienti začnou houfně chodit řešit svoje problémy, naznačí to jen cestu jak, se dostávat do cílených rozhovorů o klientech samých a z těchto rozhovorů časem vyplívají jejich tolik opakované IP, dohody, plány (prostě vyjasňujeme odkud, s čím a kam směřuje a jak mu můžeme být na této cestě nápomocni).

Offline

#10 2008-03-07 00:53:25

xanti
Člen
Registrován: 2008-03-07
Příspěvky: 0

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Ahoj,
od začátku roku (tzn.od té doby co dělám v nzdm) se trápím tím co je správně a co špatně. Pro tohle mě ve škole nepřipravili, prostě nikde mi nic neřekli o kontaktní práci. IP mi předkládali jako nutnost soc.práce. Za 6 let v jiných zařízeních soc. služeb se mi IP jevilo jako důležitá součást soc. práce.
O co se mám teď opřít když nemám zkušenost v nízkopraháči? Zdá se mi že nechat proplouvat klienty jen tak je špatně (jsem vůbec děckům něco platná když s nima neplánovaně vedu rozhovory ale nikam to nesměřuje?).
Kolegyně říká, že se nebojí, že se jí stane, že děcka projdou nzdm a nic jim to nepřinese. Ale já se bojím, že mi se to stane, že prostě potřebuju mít ten záchytný bod na který se můžu odkázat, když se budou děcka ptát: "proč se mnou pořád mluvíš, jaký význam má, že za mnou pořád chodíš?" 
A když nemůžu říct: "přece jsi to chtěl, domluvili jsme se na to", tak si připadám ztracená.
Tak strašně jsem tady chtěla dělat a teď si připadám k ničemu. Uvažuju že to vzdám.
Je mi fakt blbě, tak mi odpuse, že se to možná nedá ani číst co jsem tu naplácala za nesmysly.

Upravil xanti (2008-03-11 09:10:35)

Offline

#11 2008-03-09 14:13:44

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Nevzdávej to! Zkus přečíst cestu životem od říčana, snad ti to pomůže

Offline

#12 2008-04-14 14:53:08

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Už prostý fakt, že potencionální klient dojde do zařízení značí, že něco hledá (potřebuje). Ovšem valná většina klientů na začátku kontaktu nedokáže jasně vydefinovat svoji individuální zakázku - už jen ta formulace. Až po určitém čase, v rozhovorech s pracovníkem ne o ničem, ale o klientovi (jak se má, co dělá, co ho těší, co ho trápí), vyplívají konkrétní věci, na kterých můžete společně pracovat.
Děláme doprovod v dospívání, do kterého patří povídání nejen o problémech, ale také o věcech, které se daří a které je vhodné z naší strany podporovat (moje práce směřuje čím dál víc tímto směrem). Na začátku se můžete uspokojovat jen tím, že klienti mají ve vašem zařízení zázemí (kde je možné se uklidit, popřípadě bezpečně pokecat o životě).
Inspirace: v kontaktní sedí 4 klienti a vykládá se „vo ničem“, tak jim nabídnu, jestli si nechtějí zahrát sebepoznávací hru. Pak rozdám papíry a vyzvu je, aby každý nakreslil nebo napsal co ho vystihuje. V případě, kdy se některý klient začne ošívat že ho nic nenapadá, radostně mu sdělím, že právě tato chvíle je z ohledu mé práce ta nejcennější, protože ho zrovna vedu k tomu, aby alespoň 1x za den nad sebou uvažoval a především proto jsem zde. Po skončení (nemusí se výtvory ukazovat) se začneme bavit o vlastnostech jejich výtvoru (např. mám delfína, protože je chytrej), jako další krok je bavení se o vlastnostech, které jsou kladné a které záporné a proč, pak můžeme skočit na osobní rovinu a bavit se o tom, které vlastnosti (chování) jsou klientovi ku prospěchu a které naopak přítěží. V případě zájmu pokračujeme rozebíráním, kde se vlastnosti mohly vzít, nebo jaké postupy zkusit, abychom se špatných vlastností (chování, návyků..) zbavili nebo je alespoň dostali pod kontrolu atd…
Osobně mě stačí, když klient, který využívá naši službu, se díky službě čas od času zastaví a zamyslí se nad sebou co bylo, co sním právě je a co sním může být, že to může ovlivnit a my mu budeme po boku.

Offline

#13 2008-04-16 12:05:16

LeonKollár
Člen
Registrován: 2008-04-09
Příspěvky: 0

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

HRobe, chápu tě, ovšem aspoň pro naše zařízení to vypadá -zatím!-, že jsme tu pro všechny děti a mládež od 6 do 18 let, např i pro ty, kteří se dozvěděli, že si zadaráč  mohou zahrát na počítači - mám vážné obavy, kdyby to tak zůstalo a s tím by chtělo zařízení pracovat (nebo s podobným), tak neprojde přes inspekce.
Pozn.:Snad někdo pochpí tento můj příspěvek

Offline

#14 2008-04-16 13:20:42

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Co si zkusit vyjmenovat (prozkoumat) oblasti, které se vašich klientů dotýkají (sex, alkohol….), vypracovat materiál a aktivně ty vaše hodňásky konfrontovat („hele my sme tady především proto, aby sme vám pomáhali v dospívání, tak ti nabízím jestli si nechceš teď nebo pozděj pokecat o těhle tématech, které se tě tíkají“), oni a i hodňáskové většinou nevědí co to je postinor a k čemu by se jim mohl hodit atd.

Offline

#15 2008-04-18 11:31:14

LeonKollár
Člen
Registrován: 2008-04-09
Příspěvky: 0

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

HRobe, není to špatný nápad, jen mám obavu jestli jako tým máme motivaci, chu, čas a nebo to vúbec umíme. Někdy mám dojem, že v klubu s některými klienty
spolukvasíme. Berem za svoji práci prachy, jsme spokojení, a tak jak to děláme nám v podstatě vyhovuje. Je to divný, ale je to realita těchto pochmurných dní.

Offline

#16 2008-04-18 19:28:49

HRob
Člen
Registrován: 2007-06-06
Příspěvky: 8

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

Teď to vypadá, jako by tam byly klienti pro vás a ne vy pro klienty.

Offline

#17 2008-04-23 13:25:34

LeonKollár
Člen
Registrován: 2008-04-09
Příspěvky: 0

Re: Individuální plánování = stěžejní metoda x povinnost kvůli standardům?

HRobe, opět opakuji máš pravdu. Kvůli tomu, že se mi to nelíbilo jsem nedobrovolně nucený opustit toto moje milované zaměstnání. Tak to nakonec vše blbě dopadlo. Přeji všem pracantům v nízkopraháčích spokojenost a hlavně přejíti přes inspekce.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK