03 | 10 | 13
StreetWork.cz
Kuchařky bez domova
Rozhovor
s Kristynou Ciprovou z organizace Jako doma o zajímavém projektu pro lidi bez
přístřeší.
Můžete
představit princip vašeho projektu Kuchařky (kuchaři) bez domova (zjednodušeně,
jak to funguje...?)
Projekt
Kuchařky bez domova je postavený na několika pilířích. Základním pilířem je
snaha prolamovat bariéry mezi tzv. většinovou společností a lidmi bez domova a
ukázat, že pokud dáme lidem bez domova šanci, tak mohou sami bořit stereotypy,
které se k bezdomovectví váží. Dalším nosným prvkem je umožnit seberealizaci a
pracovní uplatněním ženám, které si standardní cestou práci velmi obtížně
shánějí. Stavíme také na principu, že nabízíme kvalitní vegetariánské či
veganské jídlo za dobrovolný příspěvek, aby si jej mohli dopřát lidé ze všech
příjmových vrstev a abychom podpořili princip solidarity, kdy bohatší lidé svým
příspěvkem podpoří porci zdarma pro někoho chudšího či bez peněz.
Jaká a
odkud byla inspirace k Vašemu projektu?
Konkrétní
inspiraci pro Kuchařky bez domova jsme nečerpali asi nikde, byl to nápad, který
se nám zrodil v hlavách a postupně rozvíjel (a stále rozvíjí). Ale co se týče
způsobu, jak předávat co nejvíc prostoru a zodpovědnosti lidem bez domova, jak
je posilovat, aktivizovat a narušovat nějaké hranice mezi my a oni, tak se nám
hodně líbilo u londýnské organizace St Mungo´s nebo u maďarské A Város
Mindenkié.
Můžete
představit Váši organizaci?
Jako
doma je relativně mladá organizace, která se zaměřuje na ženy bez domova.
Fungujeme asi rok a půl a kromě projektu Kuchyně pracujeme na výzkumu,
připravujeme aktivizační program pro ženy bez domova, čeká nás kampaň, děláme
výstavy apod. Do všech těchto aktivit se snažíme ženy, se kterými
spolupracujeme, co nejvíce zapojovat.
Jak
reagují zákazníci na Váš projekt? S jakými reakcemi jste se setkali?
Většina
reakcí je pozitivní - obzvlášť poté, co zákazníci ochutnají naše jídlo. To se
potom vrací - teď je třeba v kurzu cuketová pomazánka. Někteří lidé zmiňují, že
si nás vyhledali, protože se jim líbil nápad. Pak je tu samozřejmě skupina
lidí, která když zjistí, že jídlo připravují ženy bez domova, tak se buď beze
slova vzdálí nebo hodí příspěvek a jídlo si nevezme. Evidentně je tu pořád
nějaká nedůvěra, ačkoli jídlo je kvalitní, všechny kuchařky mají potravinářský
průkaz a jídlo připravují v prostorách profesionální kuchyně.
Vnímáte
se jako sociální služba? Kam byste se zařadili či se definovali?
Jako
sociální služba se nevnímáme. Pro nás je je klíčová spolupráce a vzájemný
respekt. Domníváme se, že pokud dáme ženám bez domova prostor pro rozvoj, tak
jsou ve většině případů schopné samostatně fungovat a velmi rychle se posouvat
dál. V mnoha ohledech se učíme my od našich kuchařek, takže pokud sociální
práce, tak obousměrná.
Jak
vyhledáváte kuchařky?
První
kuchařky jsme oslovili skrze azylový dům v Rybalkově. Další už se postupně
„nabalují“ samy. Dozvědí se o nás, líbí se jim projekt, tak nás kontaktují samy
nebo přes sociální pracovnici. Chtěli bychom dát prostor i ženám, které nemají
ani provizorní zázemí azylového domu, takže je možné, že časem bude terénem pro
nábor i ulice.
Jaký je
přínos vašeho projektu? Co kuchařky (kuchaři) získávají? /jak z hlediska peněz
tak i zážitku - identity)
Myslím,
že ze začátku pro ně bylo vaření hlavně možností, jak vydělat peníze. Velmi
rychle ale přijaly projekt za „svůj“, chtějí jej rozvíjet, přichází s vlastními
nápady, s recepty apod. Dobrovolně se zapojují i do jiných aktivit (např. v
rámci pražské akce Vzpomínky na budoucnost) a je vidět, že jim začala hlavou
vrtat spousta nových věcí.
Mluvíte
nějak Vašim kuchařkám do toho, jak naloží s vydělanými penězi?
Nemluvíme.
Jsou to jejich peníze.
Nemůže
být pro člověka z ulice v něčem destruktivní, že dostane naráz relativně velkou
částku peněz (může ji např. propít, koupit si drogy apod.)?
To
nepochybně může, ale my vycházíme z toho, že si každý může s vydělanými penězi
naložit dle vlastního uvážení.
Jaké
máte další rozvojové plány?
Rádi
bychom vybudovali kamennou pobočku, kde bychom vydávali jídlo především v
zimním období, aby naše kuchařky nemusely mrznout venku. Ideální by bylo, kdyby
se nejednalo pouze o výdejnu jídla, ale měli bychom i vlastní, zkolaudovanou
kuchyň, a k tomu ještě nízkoprahový prostor pro setkávání, budování komunity
apod.
Jak Vás
člověk může podpořit?
Ideální
je, když přijde na některou z našich akcí a dá si něco k jídlu. Jinak
samozřejmě vítáme jakékoli finanční obnosy či materiální dary (info o tom, jak
darovat, je na našich stránkách www.jakodoma.org) a vždy se hodí i osobní
pomoc.
Díky za
rozhovor Aleš
Herzog
|